Мартеницата ни стават паспорт по света

29.02.2012 18:00 | Видян 3043 пъти

Мартеницата ни стават паспорт по света

Уникален проект си е поставил амбициозната задача да превърне мартеницата в символ на българското навсякъде по света.

Това е първомартенско предизвикателство към сънародниците ни в чужбина. Идеята е да бъде превърната уникалната древна българска традиция на Пижо и Пенда в световна емблема на нашенското, обясняват инициаторите.

Те си поставят за цел да създадат положителен образ на България чрез популяризиране на празника като украсят по едно дърво-мартеница във всеки град на планетата.

За първи път идеята да се украсяват дървета в червено-бяла прежда хрумва на старозагорския художник Мариян Миланов. През 1992 г. той започва от родния си град, като постепенно неговите червено-бели дървета се разпространяват и превземат площади в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Клубове за народни танци ще извият първомартенско хоро в градинката пред Народната библиотека Св. св. Кирил и Методий в 10,00 часа днес.

Така ще се отбележи включването на София в международния проект Мартеница, съобщиха организаторите от сдружение и танцова формация Български огън.

Инициаторите ще украсят пет японски вишни като дървета-мартеници и ще закичат с цветни конци минувачите.

Тази година и българската общност във втория най-голям новозеландски град Крайстчърч подготвя дърво-мартеница. Испанският Валядолид приема предизвикателството в Европа и така се ражда проект Мартеница.

За Баба Марта през 2011 г. за първи път дърво-мартеница украсяват и на централния площад Крал Джордж в Бризбейн, столицата на австралийския щат Куинсланд.

Идеята е на младата българска дизайнерка Ивета Велкова, вдъхновена от дървото-мартеница пред катедралата в родния й град Варна.

През 2011 г. в проекта участват Атланта, Макао, Копенхаген, Мадрид, Линц, както и Трявна, Раднево, Смолян и др.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !