Джоко Росич ще получи пенсия за особени заслуги

29.02.2012 10:45 | Видян 1605 пъти

Джоко Росич ще получи пенсия за особени заслуги

Джоко Росич да получи пенсия за особени заслуги към държавата и нацията заради изключителните му заслуги и безспорен принос към българското кино. Предложението е на министъра на културата Вежди Рашидов и ще бъде внесено и разгледано на заседание на Министерския съвет.

Преди две години, на 25 февруари 2010 г., министър Вежди Рашидов награди актьора с отличието „Златен век“ на Министерството на културата. Най-престижният знак на ведомството бе връчен на актьора в навечерието на рождения му ден. „От дете се възхищавам на Джоко Росич“, сподели тогава министър Вежди Рашидов. „Като малки постоянно бяхме в кината – на индиански филми, и когато се появеше този великан, винаги няколко души се обаждаха: „Ето го, този е българин!“, припомни Вежди Рашидов.

Той нарече Джоко Росич „вечният каубой на българското кино, любимец на всички поколения зрители, епоха, която никога не свършва“. Джоко Росич отбелязва рождените си дни на 28 февруари, но всъщност е роден на 29-ти, което означава, че празникът му се случва веднъж на четири години. Тази година той ще отбележи 80-тия си юбилей, но, както сам казва: „Ако се придържаме към календара, всъщност ставам на 20“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Самоуправляващи се автомобили: Какво...

Авторите на научна фантастика, Илон Мъск и други от...

Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Няма коментари към тази новина !