Клинт Истууд и Спайк Лийн се сдърпаха

13.06.2008 12:51 | Видян 9346 пъти

Клинт Истууд и Спайк Лийн се сдърпаха

Ожесточен спор възникна между прочутите американски режисьори Клинт Истууд и Спайк Лий относно участието на чернокожи войници в битката за Иво Джима през 1945 г., съобщи Франс прес.

Спайк Лий, поел ролята на говорител на американската чернокожа общност чрез филмите си "Do the Right Thing", "Малкълм Х" и неотдавнашната документална лента за опустошенията от урагана Катрина в Ню Орлиънс, постави началото на полемика на тазгодишния фестивал в Кан, като взе Истууд за мишена на нападките си.

Лий обвини 78-годишния режисьор и носител на 5 награди "Оскар" Клинт Истууд, че не е представил участието на чернокожи войници в битката за Иво Джима, на която са посветени неговите два филма "Знамената на бащите ни" и "Писма от Иво Джима", появили се на екран в края на 2006 г.

"Истууд засне два филма с общо времетраене над 4 часа, посветени на битката за Иво Джима, и нито един чернокож актьор не се появи на екрана", заяви Лий, който се е заел с промоцията на своя филм "Miracle at St. Anna", посветен на участието на чернокожи в американската армия през Втората световна война. "В неговата версия на битката за Иво Джима няма чернокожи войници", допълни той.

Истууд отвърна на нападките в интервю за в. "Гардиън". Изследвал ли е историческите данни?, попита легендарният режисьор и актьор, прочул се с ролите си в уестърни на Серджо Леоне.

Истууд защити достоверността на представеното в неговия филм "Знамената на бащите ни". "В този филм войници издигат американското знаме на вулканичен остров след изтощителна битка.

Снимката на тези войници обиколи света и си остава един от най-популярните исторически документи от Втората световна война. Признавайки, че чернокожи войници са участвали в битката за Иво Джима, Истууд обясни, че те не са издигнали знамето.

"Историята е такава, каквато се вижда на снимката", каза той. "Ако в сцената с издигането на знамето бе участвал чернокож актьор, хората щяха да си кажат, че съм загубил разума си."

Лий заяви, че Истууд прилича на стар мърморко. "Той е велик режисьор", призна Лий. "Той снима своите филми, а аз - моите. Не е имало лични нападки от моя страна. Мога да събера чернокожи, които са участвали в битката за Иво Джима, и ще му кажа да потвърди, че всичко, което те са направили, е нищо. Не измислям нищо - изучавал съм история в университета", допълни Лий.

Историци заявиха, че и двамата режисьори са прави. Между 700 и 900 чернокожи войници са участвали в битката за Иво Джима, но са останали далеч от фронтовата линия. Нито един от тях не е участвал в издигането на американското знаме.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !