Отиде си генерала от "Седем часа разлика"

06.02.2012 14:15 | Видян 3439 пъти

Отиде си генерала от

Почина актьорът Ангел Георгиев – Ачо. Опелото ще се състои на 9 февруари, четвъртък, от 12:30 часа в църквата „Св. Седмочисленици“ в София.

През последната година той е известен с ролята си на генерал Лука Карлов от ДС във филма „Седем часа разлика“. Ангел Георгиев – Ачо е роден на 28 декември 1944 г. във Враца. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1968 г. при проф.

Желчо Мандаджиев. Работи като актьор в Драматичен театър-Благоевград, Драматичен театър – Пазарджик, 30 години е в Сатиричния театър. От 2002 г. е в трупата на Театър „София“. Има над 100 роли в театъра и още толкова в радиото, телевизията и киното.

Сред ролите му са: Сотир в „Одисей пътува за Итака“ от К. Илиев, Манчо във „Вражалец“ и Кочев в „Новото пристанище“от Ст. Л. Костов, Безотговорният в „Рейс“, Тихов в „Мамут“, Висящия в „Сако от велур“ от Ст. Стратиев, Михал в „Михал Мишкоед“ от С. Доброплодни, Мъжът в „Брачен етюд“ от Е. Олби, Президентът Делбек в „Хотел между тоя и оня свят“ от Е. Е. Шмит, Борис – поп в „Конят на Александър Велики“ и Йосиф във „Всички луди ме обичат“ от Стефан Цанев, Баптиста Минола в „Укротяване на опърничавата“ от Шекспир и др.

Носител е на национални награди: 1969 г. – IV национален преглед на българската драма и театър за ролята на Борил в „Калоян“ от Камен Зидаров, Национален преглед на младежката пиеса – гр.Русе за ролята на Часовников в „Океан“ от Ал.Щейн, Първа награда за радиопиеса на национален преглед –гр.Разлог за ролята на Вълкът в „Тайната сила на Мечока Пепо“ от Д. Димитров, 1989 г. – Национален преглед на българската драма и театър за ролята на Маджаров и Унгарски в „Обичате ли човешко?“ от Мирон Иванов; 1998 г. – Награда „Икар“ на САБ за най-добра мъжка роля – Михал в „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни.

Източник: Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !