Световният шампион Светлозар Савов: Само от ММА не може да живее дори шампион

05.01.2012 15:26 | Видян 7730 пъти | Гласували 2

Световният шампион Светлозар Савов: Само от ММА не може да живее дори шампион

Как Ви избраха за мач за световната титла по смесени бойни изкуства във версията на WFC?

За да се биеш за шампионския колан, трябва да имаш само победи и то няколко в тази организация, да си доказал, че си един от най-добрите в категорията.

Трудно ли постигнахте победата?

В никакъв случай не съм подценявал Бор Братовз, но въпреки неговата 3 - месечна подготовка в САЩ за този бой, въпреки това че той бе домакин и се би пред своя публика, смятам че не беше готов да излезе срещу мен.

Направи ли Ви по-популярен титлата?

Определено този мой успех беше забелязан. Това ме радва, защото чувствам, че усиленият труд, който полагам ежедневно в залата, е оценен.

Участието в клип на ДесиСлава ли Ви донесе първата слава и как се навихте да се снимате? Има ли нещо повече между вас? Как се запознахте и как тя Ви прикотка да се включите във видеото?

До този момент бях популярен в спортните среди и сред хората, интересуващи се от ММА. Участието ми в клипа на Десислава беше една възможност да чуят и хора от други сфери за мен. Нямаше нужда да ме "прикотква" да се снимам в неин клип, защото аз харесвам Десислава и песните й. Освен това, беше и едно ново предизвикателство за мен. Чувал съм догадки и слухове, че съм имал връзка с нея, но това не е така.

Получавали ли сте други предложения за артистични изяви?

До момента не.

ММА влезе дори в тв сериали като Под прикритие - професионални ли Ви се видяха боевете в клетка от екрана?

Това е повече като шоу и по сценарий... няма как да се пресъздаде като един реален бой.

На едно от последните Ви участия в България - в крепостта на Галена и Галин в Арбанаси, Ви присъдиха победа над руснак, а после Ви я отнеха. Защо имаше такъв драматизъм?

Да, така беше. След края на срещата с Шапапутинов бях обявен за победител с единодушно решение на съдиите. Един час по-късно ми беше съобщено, че е взето друго единодушно решение от същите съдии за отнемане на победата. Не мисля, че има какво повече да коментирам. Мача го има в интернет и всеки може да прецени кой е бил по-добрият на ринга.

Във Вашата категория се биеха и Любо Геджев, и единият от Близнаците - защо не се засичате на ринга и ако това стане, кой ще победи?

Не сме в една категория. Те се бият в категория до 77кг., а аз до 84кг.


Кой е най-добрият ММА боец в България в момента при толкова много звезди?

Има много талантливи бойци в България и всеки има своя идол

Хватката, която Ви донесе и световната титла е гилотината, с която обикновено довършвате съперниците? Не сте ли лесно прогонзируем за тях?

Да така е, доста от победите ми са завършили с тази хватка. Тя определено е характерна за моя стил. И въпреки, че повечето ми противници предварително се запознават с начина ми на игра, те не успяват да се опазят.

Защо идващите от борческите спортове доминират в ММА?

Борбата е една много добра основа за ММА. Тя има доста предимства, които другите спортове не могат да дадат. На един борец му е много по-лесно да се приспособи към ММА, отколкото на един боксьор или кикбоксьор. Това е лично мое мнение.

Как се става ММА шампион? Какъв беше Вашия път?

Желязна дисциплина, режим на хранене, на сън, ежедневни тренировки, упоритост и хъс за победа. Това е пътят за успех в спорта изобщо! При нас не е по-различно.

С какво се храните и как тренирате, за да бъдете в перфектна форма за турнирите през цялата година?

Хранителният ми режим включва предимно ориз, пилешко месо, риба, картофи, телешко месо и зеленчуци. Когато поддържам форма, правя по една тренировка на ден, като почивам 2 дни в седмицата. При подготовката ми за състезание, правя по 2 тренировки на ден, с един ден почивка в седмицата.

От какво се лишавате, за да постигате победи на ринга?

Лишенията наистина не са малко, но когато постигна победа, се чувствам удовлетворен и тази победа оправдава всичко.

Колко печели един ММА шампион?

В България един ММА боец все още не печели достатъчно, за да се издържа само от това. За да се развиваш професионално, са необходими спонсори, които да подпомагат подготовката.

Как си обяснявате огромната популярност на ММА напоследък?

Това е един много атрактивен и зрелищен спорт, защото е истински. Няма нищо подправено и нагласено в него. Всеки боец иска победа и дава всичко, на което е способен за нея.

Не поражда ли тя повишена агресия сред хората и особено сред младите хора?

На пръв поглед може да изглежда така, но всъщност това е спорт като всички други. Ако хората по този начин изкарват агресията си, би било много по-добре, отколкото да го правят в дискотеки и по улиците в нетрезво състояние, незнаейки какво вършат.

Виждате ли се в UFC или имате други мечти?

UFC е най-високото ниво в ММА. Няма боец , който да не мечтае да стъпи в клетката, в която се бият най-големите в света.

Какво ще правите, след като приключи Вашата кариера?

В момента съм студент последна година Кинезитерапия, но не съм решил дали ще се занимавам с нещо свързано с това, което уча. Засега мисля върху развитието си в ММА.

На кого от известните атлети от други спортове - наши и световни звезди, симпатизирате и имате ли някой, който да е Ваш идол?

Възхищавам се на постиженията на всички български спортисти, които са ни накарали да се гордеем че сме Българи.

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !