Красивата коса зависи от храната

19.12.2011 16:00 | Видян 2539 пъти

Красивата коса зависи от храната

Използването на качествени козметични продукти не винаги е достатъчна гаранция за здрава коса. За растежа на косата и ноктите, както и за състоянието на кожата, от изключително значение е приемът на здравословни хранителни вещества.

Ето и списък на 5-те топ храни, подпомагащи здравето на косата. Редовната им консумация не само спомага укрепването на космения фоликул, но и подобрява общото здравословно състояние.

1. Сьомга
Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, витамин B12 и желязо. Есенциалните омега-3 мастни киселини са необходими за поддържане здравето на скалпа.

2. Тъмнозелени зеленчуци
Спанакът и броколите са отличен източник на витамини А и C, от които организмът се нуждае, за да произвежда себум. Себумът поддържа косата здрава и гладка и я предпазва от прекомерно изсушаване и накъсване. Тъмнозелените зеленчуци съдържат и желязо и калций.

3. Фасул
Редовната консумация на бобови култури, като боб и леща, също е важна част от грижата за косата. Те ни осигуряват изобилие от протеини, което спомага стимулирането на растежа на косата. Съдържат и желязо, цинк и биотин. Макар и рядко, недостигът на биотин може да доведе до чуплива коса.

4. Ядки
Бразилските орехи са един от най-добрите източници на селен, който е важен минерал за здравето на скалпа. Орехите съдържат алфа-линоленова киселина – вид омега-3 мастни киселини, изключително полезни за косата. Орехите, кашуто и бадемите имат високо съдържание на цинк. Смята се, че пърхутът и косопадът са свързани с недостига на този микроелемент.

5. Пилешко месо
Набавянето на достатъчно протеини и желязо чрез консумацията на пилешко и пуешко месо помага срещу слаба и чуплива коса.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !