Мийте си ръцете, след като пипате цветя

07.12.2011 14:30 | Видян 1810 пъти

Мийте си ръцете, след като пипате цветя

Модерният начин на живот не би бил възможен без множеството химикали, произвеждани от химическите гиганти. Обществото ни е изложено ежедневно на десетки химически агенти, за чиито взаимодействия с тялото се знае твърде малко.

Къде какви опасности ни дебнат?

• Пакетчетата чай, които ползвате сутрин могат да съдържат олово, тежки метали и токсични пестициди.


• Пералнята и хладилникът ви най-вероятно съдържат бромирани анти-възпламенители (BFR). BFR са вещества, които възпрепятстват огъня, но са токсични и се натрупват в живите организми. На пазара са познати около 50 такива вещества, но само 2 от тях са регулирани законово.

• Електрически захранените средства против комари, които така агресивно се рекламират, често съдържат около 20% линдан – химикал, който е токсичен за черния дроб, кръвта и нервната система.

• Миещите средства могат да съдържат много и различни химикали, както и такива дразнещи кожата, бактерициди (убиващи бактериите) и летливи вещества, които могат да дразнят очите, гърлото, въздухопроводите, както и да причинят здравословни проблеми. Самото производство на тези химикали вреди на околната среда, като замърсява въздуха и водата. Оцветителите и миещите средства, които ги съдържат могат да повишат чувствителността на кожата ви към определени вещества – възможно е да получите алергии към други, несвързани с препарата химикали.

• Дебне ви опасност дори, когато си бършете лицето с кърпа сутрин. Формалдехидът, ползван за предотвратяване на намачкването на текстила, е добре познат като канцероген, който би могъл да доведе до развитие на новообразувания или рак, отрова, корозивен и алергенен агент. За момента не се контролира при производството на текстил.

• Домашните растения, които купувате, се третират сериозно с пестициди – силни отрови, базирани на бойни отровни вещества, ползвани за растителна защита. Пестицидите могат да навредят на вашето здраве и на околната среда. Най-обикновената хризантема се пръска с пестициди около 900 пъти в годината. За сравнение земеделската земя се пръска около два пъти в годината. Мийте добре ръцете си след като сте държали букет или цветя.

• Както и в текстила, формалдехидът може да се срещне в ламинираните повърхности на мебелите. Той е силен алерген, канцерогенен е и е отровен.

• Телевизорът пък съдържа бромирани анти-възпламенители (BFR). BFR могат да се изпаряват от уреда при загряването му и да се вдишват от хората. Разпитвайте търговците за съдържанието на тези отрови в уредите и купувайте уреди, които не ги съдържат.

Козметиката докарва рак

Козметиката, дори най-скъпата, съдържа десетки вредни вещества, които предизвикват алергии. Вашият лакочистител може да съдържа дибутилфталат – вещество, разстройващо ендокринната система, намаляващо репродукционните възможности на живите организми и водещо до рак, алармират специалистите.

Вашето червило може да съдържа бутилхидрокситолуен – консервант за храни и козметика. Установено е, че химикалът е отровен, токсичен, разгражда се много бавно в организма и се натрупва в живите организми.

Специалистите съветват да се избягват масовите марки, които се купуват в кварталния супермаркет. Добра и сравнително евтина алтернатива да речем е гръцката био козметика на „Корес”. Тя е призната за най-добрата в света, без да е особено скъпа. Може да я купите навсякъде в Гърция, а отскоро се внася и в България.

Източник: Всеки ден 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !