Стефан Данаилов: Очаквам поучителни обрати на изборите

21.10.2011 17:00 | Видян 4453 пъти | Гласували 1

Стефан Данаилов: Очаквам поучителни обрати на изборите

Стефан Данаилов беше очакваната, но едновременно с това и изненадваща кандидатура на БСП за вицепрезидент на България. Той е най-дълголетната звезда в България.
Става знаменит още на 14-годишна възраст през 1956 г. като главен герой във филма “Следите остават”. Голямата слава идва при него с ролята на майор Сергей Деянов от “На всеки километър” – най-класическият български тв сериал за всички времена.
Хитови са и ролите му в обичани филми като “Топло”, “Дами канят”, “От нищо – нещо”, “Маневри на петия етаж”, както и в историческия епос “Княз Борис”. Снима в още десетки кинопродукции във всички жанрове.
От 60-те години и до днес е водещ актьор в трупата на Народния театър, независимо че през 90-те години бившият партиен секретар става и първият артист на свободна практика в София.
Прочува се и в Италия с участието си в култовия сериал “Октопод” и в много други продукции.
Избран е за депутат от БСП на изборите през 2001 г., 2005 г. и 2009 година. От 2005 г. до 2009 г. е министър на културата.
Професор е в Националната академия за театрално и филмово изкуство, наричан от възпитаниците си Мастера. Преди броени дни една от звездите на класовете му – млади Въргала представи супер успешния си касов хит “Шменти – капели”.


Смятате ли, че, Вашата кандидат-президентска двойка наистина може да спечели президентските избори или просто се надявате да покажете, че БСП вече излиза от кризата?

Да! Ако не вярвях, не бих се включил. А БСП е жив организъм и влиза и излиза от кризисни състояния вече  повече от 120 години!

Очаквате ли големи изненади на тези избори?

Да! Очаквам поучителни обрати, както и доказателство, че българинът се интересува от съдбата си и е способен на трезви решения!

Има ли разнобой в БСП между Станишев и лобито на настоящия президент Георги Първанов? Ако има, Вие взимате ли страна?

А Вие имате ли такива наблюдения? Кое Ви кара да мислите така? Бих Ви перефразирал Екзюпери, че истинската вярност в отношенията не изисква да се гледат в очите, а да гледат в една посока!

„В крак с времето“ ли е БСП?

Не виждате ли какво става в Европа и света. Кризата постави въпроси, които са в основата на левите идеи – за повече справедливост в живота ни и в разпределението на създаваните от всички блага. Всяка криза има един главен резултат. Бедните стават по-бедни, богатите по-богати. Трябва да спре процесът на все по-голямото и непоносимо обедняване на болшинството хора и загиването на средния и дребен бизнес.  Всичко, за което се бори БСП днес, е актуален дневен ред за обществените отношения в Европа и Света. 

Не мислите ли, че кандидатът за президент Ивайло Калфин ще остане във Вашата сянка? Много хора ще гласуват за кандидат-президентската двойка само заради Вас.

Високата ерудиция, международният авторитет и доказаният управленски опит на такъв съвременен политик като Ивайло Калфин не може да бъде засенчен. Моята задача е само да го допълня с моите позитиви, за да бъдем пълноценен екип, който ще изпълни със смисъл президентската институция.

Кое ще бъде първото Ви политическо действие, ако хората Ви изберат за вицепрезидент?

Много ми се иска Законът да е в съгласие с една моя идея - да разкрием в областните градове приемни на президентството, където хората да поставят своите въпроси и тревоги. Поставил съм си задача да бъда гарант за справедливост и прозрачност за всичко, което правим като екип в името на правото на гражданите да търсят съдействие от нас. „Власт власт възпира” е принципът, заложен в българската конституция и ще положа усилия този принцип да бъде основополагащ в нашите действия и в  името на правото на всеки гражданин.

Досега никой от вицепрезидентите ни не е запомнен с нещо особено. Смятате ли да промените това? Изобщо, има ли смисъл от вицепрезидентския пост?

Не съм съгласен с Вас, но няма да правя сега поименен анализ, защото като се запознавах с тяхната дейност разбрах, че всеки от тях ми е оставил по един пример, по един урок. По - важно е аз каква следа ще оставя, изпълнявайки предоставените ми от президента правомощия. Но за да разберете това, трябва първо да ни се доверите и ние няма да Ви подведем.

Защо не се кандидатирахте за президент?

Човек трябва да знае каква точно крачка може да направи, за какъв обем от една или друга работа е подготвен и да има куража да си направи тази самооценка.

Какво смятате, че можете да промените, ако Ви изберат?

Твърдо съм убеден, че постовете не са бутафорни. Вече казах, че ще направя работата ни прозрачна, ще се стремя гласът на хората да бъде чуван всеки ден в Президентството. С помощта на експертите от комисията за помилванията ще се постарая да усъвършенстваме критериите при обосноваването при предложенията за помилването. Ще се стремя към справедливост, както по отношение на съдбата на изтърпяващите наказания, така и по отношение на семействата на техните жертви. Ще насоча вниманието си към изследване на фактите за съдбата на помилваните и формите на тяхното адекватно социализиране.

Помилването е въпрос на политическо решение, но аз ще се старая и гражданското ми чувство за справедливост да има право върху него. Има какво да се прави и по усъвършенстване процеса на даване българско гражданство, като категорично не съм съгласен, че това трябва да става на всяка цена, без съществен принос към българската култура, икономика или друга сфера на обществения живот в България. Бих искал да дам своя принос за обединяване на нацията около националните ценности като човеколюбие, патриотизъм, духовност. Трябва заедно да работим за националния просперитет и да консолидираме усилията си към изследване на националния идеал на българските граждани, който да е водещ във всички политически решения на властите в следващите десетилетия.

Какво мислите за многократно лансираната идея за президентска република?
    
Смятам, че философията на разделение на властите, заложена във философията на българската Конституция е правилен и подходящ за     нашата страна и не смятам, че президентската република е панацея за проблемите ни.

Възможно ли е да се провежда силна социлна политика по време на световна икономическа криза?
    
Точно във време на криза водещите страни в Европа ни дават пример  за защитна социална политика, подпомагаща най-слабите социални слоеве, а от там и запазване покупателната им способност, което е и защита на дребния бизнес.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сериалът Тревожност с награда...

Дни преди официалната му телевизионна премиера – на 29...

Почина легендарната британска актриса...

На 89 години почина една от гранддамите на британското...

Няма коментари към тази новина !