Престъпленията през нета се увеличават двойно

19.10.2011 14:30 | Видян 1878 пъти

Престъпленията през нета се увеличават двойно

Всяка година броя на киберпрестъпленията се увеличава с 50%, а потребителите в интернет най-често си патят от кражбите на самоличност или на финансова информацията. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник-сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП. Колев откри Първата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, която се провежда от днес до 21 октомври в София. В нея участват висши ръководители и експерти от 20 държави, които ще обсъждат с бизнеса мерки за противодействие на киберпрестъпленията. Организатори са Министерството на вътрешните работи – сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ към ГДБОП и Международната академия за обучение по кибер разследвания.

„Приоритетите ни постоянно се променят съобразно оперативната обстановка. Можем да кажем, че сега се насочваме към противодействие на чисти компютърни престъпления, каквито са нерегламентирани достъпи до мрежи и системи, кражбата на лични данни“, каза още Колев. По думите му киберченгетата в България са оставили на по-заден план кражбата на интелектуална собственост. „Киберпрестъпленията се увеличават постоянно и това е съвсем нормално, тъй като все повече и повече потребители имат интернет и все повече услуги минават през интернет пространството. Вече всеки един от нас има по няколко достъпа до интернет“, обясни Явор Колев.

„Популярни са кражбите на профили във „Фейсбук“, кражба на лична финансова информация. Сексуалната експлоатация на деца също е много характерно престъпление, което за съжаление също набира скорост“, призна той. Колев подчерта, че с изостряне на кризата се увеличават и хората с добри познания, които залагат на незаконната дейност в интернет. “Световното интернет пространство няма граници. Нашите престъпници, за съжаление, са много добре интегрирани в световните организирани престъпни групи. Те имат определени роли. В някои случаи са изпълнители, а в други организатори“, обясни Явор Колев.

Думите на шефа на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП бяха потвърдени и от изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи проф. Веселин Вучков, който отбеляза, че киберпрестъпността е една от най-бързо развиваща се форми на престъпност с изцяло трансграничен характер. “Нейното противодействие изисква бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на частния и обществения сектор”, добави той. Затова за 15 месеца 169 съдии, прокурори и полицейски служители от цялата страна са преминали тристепенен курс в Международната академия за обучение по киберразследвания.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Топ 10 на най-известните филмови секс...

Филмите за Нимфоманката (2014) Нимфоманката,...

Ето коя микродържава, скрита в...

Коя е най-старата държава в света? В зависимост от това...

Няма коментари към тази новина !