Ивана осъдена?

11.10.2011 12:45 | Видян 3474 пъти

Ивана осъдена?

Фолк певицата Ивана бе глобена за неплатени данъци. Тя трябва да плати на държавата над 45 000 лева данъци и лихви за свои участия от 2006 година насам.

Това реши Бургаският административен съд, който нареди звездата да покрие и разноските по делото. Решението естествено не е окончателно и подлежи на обжалване. Певицата ще се възползва от това свое право. Тя е първата известна личност, върху която се стовари акцията на НАП, която рови из доходите на богатите и известните.

Данъчните отдавна погнаха родната чалга заради укриване на данъци, но певицата е първата, на която съдът налага санкция. И то не за тайни доходи или пране на пари, а за неначислено ДДС.

За периода 2006-2008 година Ивана, която нашумя и като треньор в шоуто „Гласът на България”, е получавала хонорари от участия за десетки хиляди левове. Тя е минавала границата от 50 000 лв. на година, при която човек става нещо като фирма пред закона и трябва да начислява ДДС. Но не е издавала фактури, в които да надписва с 20% налог. Понеже връщането е 5 години назад, затова и лихвите върху неначисленото от Ивана ДДС са големи.

През 2006 г. декларираните приходи на известната чалга изпълнителка са били 76 хиляди лева. През 2007 г. Ивана е спечелила черно на бяло 68 900 лева. Тъй като годишните й доходи са били над 50 000 лева, певицата е трябвало още тогава да се регистрира по ДДС, но не го е направила. Затова сега е глобена. Певицата споделя че е силно обидена и твърдо смята да обжалва съдебното решение.

Преди дни стана ясно, че данъчните са погнали и Екстра Нина, която продала на безработен клошар своя компания, чрез която си купила бентли. Фирмата, собственост на неграмотен циганин, в момента дължи 80 000 лева на хазната. Данъчните изискаха сериозни суми и от други звезди като Лили Иванова, Васил Найденов и Азис, който според тях дължи половин милион. На никого от тях обаче нещата не са стигнали до съд, както и на политици, за които бяха доказани известни разминавания. В тези случаи важи данъчна тайна, която при Ивана не се прилага.

Най-фрапиращ е случаят с Лили Иванова, която е на близка до минималната пенсия, понеже няма навика да се осигурява през всичките 51 години, прекарани на сцената. Примата на естрадата се оправда, че е станало недоразумение по вина на нейния счетоводител, и обеща да плати всичко до стотинка.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !