Композиторът Ясен Козев: Миро ми дължи десетки хиляди

26.09.2011 11:29 | Видян 8825 пъти

Композиторът Ясен Козев: Миро ми дължи десетки хиляди

В медиите се появи скандалната информация, че композиторите на песента Губя контрол Ясен Козев и Крум Георгиев (Студио Модул) ще съдят Миро заради неуредени финансови отношения.
Става въпрос за десетки хиляди лева авторски права и наказателни лихви върху тях за трите години, откакто последният български голям попхит се върти по телевизии и радиостанции.

По този повод Миро, в момента треньор и съдия в шоуто за таланти Гласът на България, пусна специална дещкларация. Чрез нея той искаше да изпревари ходовете на авторите на парчето Ясен Козев и Крум Георгиев.

Медийно успя да постигне само подигравки и писания, че е обявил фалит. Което, от друга страна, звучи странно, понеже е известно, че той се ползва с подкрепата и приятелството на зетя и дясна ръка на олигарха Христо Ковачки и заместник-шеф на управата на Общинска банка Никифор Вангелов.  

Потърсихме за коментар композитора Ясен Козев:

Как започнахте да работите с Миро?

Пазарът е малък и възможностите, които предлага също са ограничени. По-изявените имена от пазара просто се намират в един момент, преплитат се в проекти.

Вие ли му предложихте или той поиска да работите заедно?

Преди да направим Губя контрол, сме правили всякакви опити за съвместни проекти. Преди няколко години Миро дойде при нас и искаше да направим парче за Евровизия. Но тогава не се получи. Имаше период, в който Крум сам работеше с него, но без особен успех. Всъщност Губя контрол е първият реално успешен проект, който осъществихме. След това работихме заедно и за явяването на Миро на конкурса Евровизия.

От известно време в медиите върви информация, че имате неуредени отношения. Старт на писанията даде самият Миро с една странна декларация. За какво точно сте в конфликт – за парчето Губя контрол или има и други проблеми?

Когато Миро спечели конкурса за българска песен на Евровизия с песента Ангел си ти, медиите се опитаха да създадат изкуствено напрежение между него и нас, което поне от наша страна липсваше. Нашата цел за Евровизия през 2010 година беше да успеем да осъществим един експеримент, който си бяхме поставили за цел. А това беше да направим диско парче с така нареченото шведско звучене, като в него включим и типично българските неравноделни 7/8-и, за да има свой почерк, някаква емблема. За нас този проект беше успешен, защото постигнахме целта си, а дали спечелихме или не – това не беше толкова важно.

Имате ли договор, в който са регламентирани партньорските ви отношения с Миро или всичко е на приятелска основа, на честна дума?

Нямаме никакъв договор. По-интересното е, че дори не сме говорили за „подробности” като пари, авторски и продуцентски права. Договорът е едно подробно изясняване на едно или друго обстоятество между хората. В договора би трябвало да присъстват подробности от рода на – ако е продуцент - то какъв точно продуцент е и на какво, ако е носител на някакви права, например синхронизационни - до каква степен е носител на тези права.

А авторските права на песента Губя контрол чии са и по какъв начин са разпределени?

Това е именно, което не сме уточнявали никога. Между нас няма подписан документ, в който да бъде посочено, че сме си разменили някакви права или пари. Това означава, че въпросната песен не е на никой друг, освен на автора. Така гласи законът. А авторите в случая сме ние - Крум Георгиев и Ясен Козев. След като Миро бе уведомен за нотариалната покана от наша страна, той написа писмо до медиите, в което ги призовава да спрат излъчването на песента Губя контрол. Но той не е продуцент в случая. Според чл.78 (т.1) от Закона авторското право и сродните му права, ако не е уговорено друго, се смята, че артистът-изпълнител, който участва в заснемането на аудио-визуално произведение, е отстъпил на продуцента на произведението и правото за публично прожектиране на записаното изпълнение, за излъчването му по безжичен път. Тоест, Миро няма право да спре песента от ротация, защото по този начин накърнява продуцентските и авторски права. С него също така има какво да изясняваме и по отношение на концертите от турнето Омиротворен.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райските субтропични острови,...

Принц Уилям и Кейт, принцесата на Уелс, имат любима...

Холивудски звезди участват в римейк...

Ед Уестуик (“ Клюкарката“), Джон Хана („Мумията“) и...

Няма коментари към тази новина !