63 000 са първолаците тази година

15.09.2011 09:45 | Видян 2093 пъти

63 000 са първолаците тази година

63 000 първолаци ще влязат в класните стаи за първи път. В столицата 10 000 са децата, които за първи път ще прекрачат прага на училището. Тази година школата сами ще взимат решение кога да бие първият звънец.

Като основен час за началото на първия учебен ден е посочен 9.00 ч., но всяко училище само ще определи кога точно да проведе церемонията. От образователното министерство посочиха две причини – от една страна се дава автономия на училищата, а от друга – там, където две школа делят една сграда, първият учебен ден ще започне по-спокойно. От тази година половината от столичните училища ще бъдат с видеонаблюдение.

В 9.00 ч. образователният министър Сергей Игнатов открива учебната година в 134-то СОУ „Димчо Дебелянов“ в столицата. Преди няколко дни от министерството обясниха, че днес ще стане ясно точно колко са децата, които за първи път влизат в училище. Въпреки че церемониите ще са в различни часове навсякъде, ще се спази ритуалът с вдигането на знамето и пускането на националния химн. Освен тях близо 800 малчугани на 5-годишна възраст също ще влязат в училище, за да се включат в предучилищното обучение, която се предлага в 16 учебни заведения в столицата, пише Дарик.

Три зелени вълни осигуриха екипите на КАТ-София за първия учебен ден. За първи път в столицата регулировчици ще организират едновременно чисто трасе за автомобилите, пътуващи от кварталите „Младост“, „Люлин“ и „Овча купел“ към центъра. Регулирането се осъществи от 8.00 до 9.00 ч. Освен това 70 униформени ще регулират трафика около зебрите и ще превеждат учениците.

Тази година учениците ще се радват на пет ваканции. Есенната ваканция ще е от 29 октомври до 1 ноември. Коледната ваканция ще е по-дълга – ще започва по традиция от Бъдни вечер, 24 декември, но този път ще продължи до 8 януари, включително. През февруари учениците ще имат и зимна ваканция. Тя ще започне на 23 февруари и ще продължи до 26 февруари, включително. Пролетната и Великденската ваканция за учениците от първи до 11-и клас ще бъде от 7 до 16 април, включително, а за завършващите – от 12 до 16 април.

Началото на учебната година ще бъде тържествено отбелязано в цялата страна. Президентът Георги Първанов ще бъде в Благоевград, където ще участва в откриването на учебната 2011-2012 г.

Президентът ще посети VІ-то СОУ „Иван Вазов” в града. Министърът на културата Вежди Рашидов ще открие новата учебна година в Националното музикално училище „Добрин Петков” и в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”в град Пловдив.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще открие новата учебна година заедно с ученици и учители от Селскостопанска гимназия – гр. Садово.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на официалното откриване на новото училище в кв. „Стрелбище” в първия учебен ден. В новопостроената сграда ще бъде Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън”. На събитието ще присъства зам.-кметът с ресор „Инвестиции и строителство” Ирина Савина. Събитието ще започне в 10.00 часа в двора на училището, което е разположено на ул. „Твърдишки проход” в кв. „Стрелбище”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !