Фентъзи бестселър от 12-годишна българка

12.09.2011 16:30 | Видян 2300 пъти

Фентъзи бестселър от 12-годишна българка

„Островът на смъртта” – първото българско фентъзи, написано от дете, вече може да се намери в книжарниците. Дванайсетгодишната Анна Димитрова стои зад шеметния текст, който е началото на мащабна трилогия с приключения и екшън в стил „Нарния” и „Карибски пирати”.

Ани е от София, пише отдавна, но досега се е ограничавала с приказки за сестричката си и с по-кратки литературни форми. Създава „Островът на смъртта” като на шега – просто й хрумва един сюжет и започва да го развива. Изведнъж открива, че в него може да вплете нови елементи, иска й се да вмъкне сцени от сънищата си, да допълни с преживени случки и да доразвие героите с черти на приятели. Резултатът е доста обемен труд, в който по неповторим начин се редуват наивни и зрели идеи, оригинални хрумки и явно повлияни от гледаното и прочетеното елементи.

Като завръзка романът следва класическия модел на фентъзи литературата – няколко герои се обединяват срещу надвиснала опасност, всеки открива призванието си и допринася за общата кауза, а в хода на напрегнатото действие намират приятели и помощници, но срещат и смъртни врагове и предатели.

Иначе Анна е съвсем обикновено дете – родителите й имат скучни, според нея, професии, а вечер е принудена да се „спасява” от турските сериали, които баба й гледа. Цели три месеца „краде” от времето за уроци и домашни, за да разказва приказните сюжети, които бушуват в главата й.
„Пиша фентъзи, защото в него всичко е позволено”, споделя момичето и допълва: „В книгите е по-интересно от истинския живот. Мама не ме разбира – кара ме да залягам над математиката и да мия омразни чинии.”

Ани е щастлива, че ще може да сподели визиите си със свои връстници и вече работи по продължение на романа.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Самоуправляващи се автомобили: Какво...

Авторите на научна фантастика, Илон Мъск и други от...

Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Няма коментари към тази новина !