Задава се 30-и кино фестивал "Златна роза"

12.09.2011 17:45 | Видян 2581 пъти

Задава се 30-и кино фестивал

На 12 септември 2011 г. от 11 часа в залата за пресконференции на Фестивален и конгресен център в град Варна се състоя пресконференция по повод предстоящото 30-ото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. На пресконференцията присъстваха Ирина Канушева, временно изпълняваща длъжността изпълнителен директор на НФЦ, новоназначеният директор на Фестивален и конгресен център – Варна, Тодор Гяуров, Людмила Дякова – член на селекционната комисия за късометражно кино.

Фестивалът се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център” съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Артин вижън и в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека. Най-значителното събитие на българския игрален филм за годината ще се състои от 7-и до 13-и октомври 2011 г. във ФКЦ – Варна, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в зала 1.
 
Фестивалната програма ще включва два конкурса, в които се връчва наградата „Златна роза”: за пълнометражни и за късометражни игрални филми.  Първият ще бъде съставен от 12 заглавия на нови игрални филми, създадени след миналогодишното издание. 6 от тях са произведени с държавно финансиране – 5 са подпомогнати от Националния филмов център, а един е самостоятелна продукция на Българската национална телевизия. Останалите 6 филма са независими продукции, създадени без държавна подкрепа.

В програмата са няколко филма – „Аве” на Константин Божанов, „Островът” на Камен Калев, „Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров, които вече спечелиха международно признание на най-реномираните фестивали това лято – Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево и във Варна за първи път ще бъдат представени официално пред българската публика. Ще участват също така два филма, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината – „Love.net” на Илиян Джевелеков и „Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев – Шошо.

Конкурсът за късометражни филми ще включва 18 заглавия, разпределени в три блока. Сред късометражните продукции са някои творби, спечелили вече международно признание: „Втори дубъл” (реж Надежда Косева) – с отличие от фестивала в Сараево, „Влакове” на Павел Веснаков, победител в конкурса за наградата „Джеймисън” от 15 –ия София Филм фест и „Писмото” на Доротея Друмева, студентка в Берлинската кино-и телевизионна академия, спечелила наградата за най-добър студентски филм на тазгодишния фестивал в Кан.

Жури в състав: проф. Боян Биолчев (писател и сценарист). Светла Ганева (кинооператор),  Ернестина Шинова (актриса), Бойко Станкушев (журналист) и Стефан Командарев (кинорежисьор) ще връчи следните награди на филми от конкурсната програма:

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Конфликт на интереси с новия шеф на...

В конфликт на интереси като председател на Сдружение...

Фаталната цифра 9 и силата на...

Къде са се появили първите земеделци в праисторията,...

Няма коментари към тази новина !