Красавици дискутират на тема „Домашното насилие”

25.08.2011 16:30 | Видян 2031 пъти

Красавици дискутират на тема „Домашното насилие”

Около 400 души се обаждат в полицията всеки месец като жертви на домашно насилие във Филипините. Във Великобритания е изчислено, че това се случва  средно по веднъж на всяка минута. Най-голяма част от потърпевшите са жени и деца, но все повече се увеличава и броя на малтретираните мъже. Това обаче остава скрито, понеже силният пол още по-рядко дръзва да потърси помощ. Анонимно проучване във Финландия показало, че почти две трети от тези случай остават скрити.

С такава статистика започна кръглата маса на тема „Домашното насилие”, която се проведе в хотел Кайлъка, Плевен. Международната дискусията, организирана съвместно с Европейската асоциация за защита на правата на човека – България, е част от програмата на Мисис Вселена  (Mrs Universe) „Не на насилието”. Повече от 5 часа делегатки от петте континента обсъждаха проблемите, пред които са изправени жертвите на домашното насилие и различните начини по които правителствени и най-вече неправителствени организации могат ефективно да им помогнат.

Навсякъде по света най-големият проблем е, че жертвите – главно жени и деца, не сигнализират за това, което им се случва и съдбата им става ясна едва, когато попаднат в болница или в полицейско разследване.  В Европейския съюз се смята дори , че едва една четвърт от потърпевшите признават и търсят помощ като жертви. Недостатъчен е и периода – от 1 до 3 месеца според различните законодателства, в който хората, събрали смелост да променят живота си, могат да прекарат в защитени жилища.

Единствено помощта на приятели или силни неправителствени организации може да се окаже ефективна, отчетоха повечето от делегатките, някои от които сами са минали през ада на обречеността и са успели да разкъсат омагьосания кръг, в който попадат жертвите. Техните истински истории трогнаха до сълзи присъстващите.  Недоказуемастта на психическия тормоз и дълготрайните последици от него се оказа проблем, който не може да бъде решен от нито едно законодателство по света.

Съвместни инициативи и взаимопомощ между организациите, с които работят представителките от различни страни участнички във форума Мrs Universe 2011, e начинът, който може да се помогне на повече жертви на домашно насилие да започнат да говорят за това и да променят живота си, единодушни бяха делегатките на дискусията, която продължи два пъти по-дълго от предвиденото време.

След сериозната и емоционална дискусия дойде време за Празника на нациите. Той се състоя в националният български ресторант Кошарите в местността Кайлъка край Плевен, където всяка от делегатките пристигна облечена в своя национален костюм и представи различни типични за страната й традиции, кухня и напитки.

 Пъстри костюми от цял свят, пара, пайети и красота превърнаха вечерта в истински карнавал, а българските хора накараха всички да скочат и до късно през нощта светът танцува български народни танци. Мисис Латвия беше избрана за дама на „Кошарите” , а Мисис Колумбия получи специалната награда за най-впечатляващ национален костюм.

Програмата на Mrs Universe 2011 продължава със запознаване с историческите забележителност на Плевен и българската история, а на 27 август вечерта ще се състои големият финал на събитието, когато ще бъде излъчена най-достойната омъжена жена Мисис Вселена 2011 (Mrs Universe2011).

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !