Кампанията „Да изчистим България за един ден!” маркира мръсните места в страната

05.07.2011 12:40 | Видян 2605 пъти

Кампанията „Да изчистим България за един ден!” маркира мръсните места в страната

Като част от подготовката за националната доброволческа инициатива "Да изчистим България за един ден!" на адрес www.daizchistim.bg вече работи специална интернет карта, на която всеки може да заснеме и маркира най-мръсните места у нас. Кампанията е отворена за всички доброволци в страната, като всеки може да стане и организатор на акция за почистване. Указания за попълване на интернет картата можете да видите ТУК.

Денят за националното почистване на България е 21 април 2012 година. Както показва опитът от други държави, в които е проведена тази акция, ранното предварително маркиране на мръсните зони в страната е от ключово значение за планирането и успеха на кампанията. Целта на картата е да даде обективна представа за количествата боклук във всички общини в България, който не само трябва да бъде събран, но и своевременно извозен и рециклиран.

В рамките на кампанията „Да изчистим България за един ден!” ще бъде проведена и мащабната инициатива „ЧистоЗнание”, която ще включва поредица от събития в цялата страна, свързани с неформално образование в областта на опазването на околната среда, разделното и безопасно събиране на отпадъците и др. В него могат да се включат деца и младежи, както и техните родители.

Инициативата „Да изчистим България за един ден”, подета от bTV през пролетта на 2011 г. с пилотното почистване на столицата, е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът "чистене на една държава за един ден" се предава от страна в страна. През 2012-та година акцията ще бъде глобална – стотици милиони доброволци ще чистят държавите си. България ще стане част от тази инициатива на 21 април 2012-та година.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !