Отличен 6 за Института за детско психично здраве и развитие

30.03.2011 13:00 | Видян 3250 пъти

Отличен 6 за Института за детско психично здраве и развитие

VIVACOM институт за детско психично здраве и развитие бе отличен от фондация Лале като проект на 2010 година в социалната сфера. Той спечели овациите на журито не само заради иновативността на реализираната идея, но и заради изграждането на уникални за България специализирани помещения за работа с деца (сензорна зала, зали за консултация, упражнения и др.), устойчивостта на дейностите във времето, както и за гарантираната дългосрочна финансова подкрепа от страна на VIVACOM.

Официалната церемония се състоя в Камерна зала България. Наградата, която е изработена сециално от проф. Георги Чапкънов, беше връчена на ръководителя на Института - проф. д-р Ваня Матанова, лично от Н.Пр. Карел ван Кестерен, Посланик на Кралство Нидерландия. В конкурса, който се провежда за шеста поредна година, взеха участие граждански организации, които са изпълнявали проект, насочен към подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на определени групи от хора със затруднения или на общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват.

Институтът за детско психично здраве и развитие стартира работа в средата на миналата година с цялостната подкрепа на телеком оператора по неговото изграждане, подбор на специалисти и разработване на дългосрочен план за работа. Така първи път в България децата, които страдат от аутизъм, дислексия, затруднения в образованието или комуникацията, могат да получават комплексна помощ на едно място от мултидисциплинарен екип от логопеди, детски психолози, невролози и други подходящи специалисти, предлагащи диагностика в рамките на общо проведена консултация. В Института се провеждат също така и обучения за родители, учители и специалисти.

Центърът е продължение на проект на VIVACOM, който стартира през 2008 г. с инициативата Ателието на Леонардо в партньорство с Първия национален център по дислексия. Оттогава компанията постигна много за повишаването на информираността на обществото за състоянията дислексия и аутизъм.

Телекомът подкрепи провеждането на редица кръгли маси и семинари с участието на водещи специалисти и държавни институции, организира работилници по рисуване, мода, фотография, спорт и музика.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Александра има човек до себе си:...

"С Александра сме официално разведени. В Инстаграм си...

Учените откриха „трето състояние“...

В научнофантастични филми като „Франкенщайн“ и...

Няма коментари към тази новина !