Секссимволите разбити на наградите Икар

28.03.2011 16:20 | Видян 3971 пъти | Гласували 1

Секссимволите разбити на наградите Икар

Наградите рядко биват справедливи, особено в шоубизнеса. Но и това се случва, както показаха призовете Икар, раздадени на специална церемония в Народния театър. Съюзът на артистите в България заложи на професионализма пред популизма и секссимволите изгубиха битката с талантите. Така в категорията за главна мъжка роля Мариус Куркински беше предпочетен пред Деян Донков, а в категорията за поддържащо изпълнение Владо Карамазов бе преборен от Иван Бърнев.

И то независимо, че спектакълът Сирано на Теди Москов (с участието на Донков и Карамазов) беше големият фаворит на вечерта. Реплики от него бяха използвани от водещите на галата, а представлението заслужи 3 отличия – за сценография, техническо изпълнение и режисура.

Третият от призовете отиде при Теди Москов, който в типичния си самоироничен стил прие наградата като повод за шеги. Той каза: “Ако не бях взел Икара, щяха да коментират, че не е било справедливо. Сега, когато ми го дадоха, със сигурност ще се сетят за много други, които са били по-достойни от мен. Странно защо именно Икар е бил избран за символ на успеха в театъра. Като летец той е символ на неуспех”.

Москов изчете и възвание, в което се обясняваше колко обречен е бунтът човек да се занимава с драма и театър. Така той се вписа в цялата концепция на церемонията. Със статуетките Съюзът на артистите раздаваше и парчета торта. “Като няма хляб, яжте пасти”, явно е посланието на властта към хората на изкуството, както са го разбрали театралите.
Въпреки това те приеха със смирение присъствието на културния министър Вежди Рашидов на церемонията и връчената от него награда за театри с най-високи бизнес постижения на Народния в София и на Кукления в Пловдив.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави артистите и доказа любовта си към театъра с числа – вдигане с 50% на субсидията за общинските трупи. 
22 г. след проблясването в Маргарит и Маргарита, Ирина Жамбонас постигна втори връх в кариерата си с Икар за главна женска роля. Цената му е още по-висока, понеже приза за поддържащо изпълнение спечели легендата Цветана Манева.
Много овации получи за своя почетен Икар Енчо Кирязов. Малко познат у нас, той е световен еталон в цирковото изкуство, въпреки че все още е в разцвета на силите си. Календарът му е пълен с участия в различни точки на планетата като на оперна прима. Енчо от Ямбол е сред шампионите на прочутия фестивал в Монте Карло. Майсторът на силовата акробатика спечели зрителите в залата като покани на сцената съпругата си, пожертвала своята кариера заради него.

Почетен Икар сред куклените артисти заслужи доайенът на това изкуство Панайот Добрев.
Залата посрещна на крака носителя на Икар за цялостно творчество Тодор Колев. Отслабнал, блед, но елегантен големият актьор посрещна сдържано овациите и благодари на колегите си за признанието.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !