Кадафи лекувал проблеми с психиката в Швейцария

22.03.2011 17:30 | Видян 3297 пъти

Кадафи лекувал проблеми с психиката в Швейцария

След като в родния ефир министър-председателят Бойко Борисов заяви, че операцията в Либия няма формулирани цели и поради тази причина не би пуснал български летци в подобна авантюра, гост в студиото на „Свободна зона” по ТВ+ бе Боян Чуков, бивш съветник на Сергей Станишев, който коментира изказването на премиера.

Той каза, че позицията на правителството в момента е разумна, защото в Либия все още има много българи, които при едно евентуално по-рязко решение от българска страна, биха били изложени на опасност. Чуков сподели, че по официални данни българите в Джамахирията са около 200, но със сигурност били повече.

„Формулата не е ясна. Към този момент щом говорим за коалиция на желаещите, това означава, че в НАТО и ЕС има определени центробежни сили. Пример е поведението на Турция –  в началото страната зае като че ли по-твърда позиция да се дистанцира, а изведнъж прояви желание да се включи във военните действия. В момента върви едно преосмисляне на всички събития, които стават в Северна Африка и Близкия Изток. Всяка една страна, в зависимост от своите интереси, се опитва да извлече някаква полза от създалата се ситуация”, каза Чуков в ефира на ТВ+.

„Поради това, че Кадафи като характер, като личност имаше проблеми със психиката си, той периодично отиваше и се лекуваше в Швейцария. На месец и половина - два инкогнито отиваше да се лекува в Швейцария в една психиатрична клиника. Собствениците на швейцарскта клиника са били французи”, сподели още Чуков в студиото на „Свободна зона”. Той призна, че за пътви път споменава това в ефир, а източници на тази информация били представители на външните министерства в Швейцария, Франция и Белгия. 

Позицията на премиера по отношение на операциите в Либия коментира и евродепутатът и бивш министър на външните работи Ивайло Калфин. За ТВ+ той каза, че критиките на Борисов не били в тон с коалиционното единство и то не защото мнението на премиера не съвпада с общото, а защото било редно Борисов първо да сподели притесненията си с партньорите, а чак след това да ги обявява в медиите. „В самата операция участват страни, които са проявили желание. Няма нито една структура, НАТО или ЕС, която да е водеща. 

България не би могла да направи нещо повече, освен да достави хуманитарна помощ. Нашата авиация не става за подобна операция, тя просто не е годна”, коментира Калфин и добави, че операцията в Либия не би трябвало да преминава границите на сега поставената цел, а именно – предпазване на либийските граждани от силите на Кадафи.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !