Представиха биографичен филм за Емил Димитров в Плевен

15.03.2011 12:40 | Видян 5671 пъти | Гласували 2

Представиха биографичен филм за Емил Димитров в Плевен

Филмът за легендата на българската естрада Емил Димитров “Любов! Слава! Самота!“ беше официално представен в Регионалния исторически музей Плевен. Той е съкратена версия на първоначалния вариант, заснет преди 10 години от режисьора Стилиян Иванов. DVD-то показва в 90 минути живота и творчеството на Емил Димитров. Неговото издаване е инициатива на плевенския депутат   от ГЕРБ  Ивелин Николов, който присъства на официалното представяне в музея заедно с режисьора.

Неслучайно двамата бяха избрали залата с временната експозиция за Емил Димитров, в която плевенчани първи успяха видят филма. Всички, дошли на представянето, получиха и по едно безплатно копие от него. DVD-то е разпространено във всички бивши окръжни библиотеки, в училищата по изкуства и различни български институции, посочи инициаторът Ивелин Николов.

Ограничен тираж на  DVD-то е разпространен във верига книжарници “Сиела” и “Пингвините”. Филмът “Емил Димитров – Любоя! Слава! Самота!” може да бъде поръчан и в интерент книжарница “Пингвините”.

Самият режисьор разказа, че не е планирал да преиздава филма и припомни проблемите покрай него, датиращи от преди 10 години. Тогава БНТ отказа да излъчи 126-минутната лента под предлог, че е изключително дълга.

По-късно със смяна на ръководството на телевизията целият двучасов филм бе излъчен точно на рождения ден на големия певец и композитор. 10 години по-късно този филм оживя отново благодарение на идеята на Ивелин, който беше много убедителен в настояването си, че Емил е една легенда за Плевен, България и света, разказа режисьорът.

През 1960 година Емил Димитров дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни. Най-големи успехи има в СССР и Франция.

През 1970 излиза един от най-големите му хитове „Моя страна, моя България“ , който по-късно става песен на столетието. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Емил Димитров става известен въвФранция, запознава се с Шарл Азнавур и Далида.  Песента „Моя страна, моя България“ под названието „Моника“ е записана на френски, немски, италиански, испански . Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Пее заедно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. ВъвФранция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

В репертоара си Емил Димитров има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), „Джулия“, „Ако си дал“, „Сбогом, Мария“, „Ела в София“, „Песен за моята майка“, „Моряшко сбогом“, „Нашият сигнал“. „Моя страна“ е известна на запад като „Моника“.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мечтата на Ас.Василев беше да стане...

Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо...

Влюбих се в Ивана Тръмп: М. Бакалова

Мария Бакалова играе Ивана Тръмп в The Apprentice на Али...

Няма коментари към тази новина !