Изкуството събира средства за деца в неравностойно положение

24.02.2011 11:20 | Видян 3852 пъти

Изкуството събира средства за деца в неравностойно положение

Две седмици след старта си, новата постановка „Паякът” на театър-лаборатория „Сфумато” заслужено печели отлични отзиви и оценки сред театралните критици.

„Паякът” е първият съвместен творчески проект на двамата млади режисьори Димитър Димитров и Йордан Славейков, които вече познаваме като вдъхновители на благотворителната инициатива „Зад вратата”. Димитър е единственият практикуващ студент от класа на големия режисьор проф. Леон Даниел, а Йордан е единственият ученик на великия проф. Киркор Азарян. Може би срещата между двамата млади таланти не е случайна. Вероятно приятелството на гениалните режисьори се предава по космически път и на техните любими ученици, които в тандем ще покажат на сцената най-доброто от усвоените уроци от своите учители.

„Паякът” е авторски текст за театър, който Димитър Димитров и Йордан Славейков създават като тандем с името „Б Плюс” – дружество с общественополезна цел. Чрез писането на пиеси двамата режисьори изживяват много и различни животи, осъзнавайки факта, че имат само един. „Паякът” е протест срещу недостатъците в живота, ясен сигнал, че животът такъв какъвто е, не ни задоволява. Паякът като метафора на неосъществените желания и копнежи, чиято паяжината води към тъмната страна личността. Пиесата разглежда проблема за близостта и необходимостта от нея; и нейната невъзможност. Двамата автори поставят на фокус взаимоотношенията в двойка, които на пръв поглед изглеждат банални.

В „Паякът” брат и сестра, сиамски близанци, празнувайки рождения си ден, непосредствено преди операция по разделянето им, се впускат в тъмните лабиринти на неказани думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода...

В „Паякът” участват актьорите Пенко Господинов /”Военен кореспондент”, „Nos vies privees” /”Нашите лични животи”/, „Морска сол”, „Стъклен дом”/  и Анастасия Лютова /”Дзифт”, „Nos vies privees” /’Нашите лични животи”/, носителка на театралните награди „А'Аскеер” и „Икар”/.

Десет процента от приходите от всички закупените билети за представления на „Паякът” екипът ще дарява на Дом за деца и юноши с физически и умствени увреждания "Свети Панталеймон" в с. Видраре. А веднъж на театрален сезон на същия дом ще бъдат предоставяни сто процента от приходите на един цял спектакъл. 

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !