Десетилетие на Българското кино с най-успешните 10 филма

02.02.2011 10:20 | Видян 2514 пъти

Десетилетие на Българското кино с най-успешните 10 филма

Инициативата, съорганизирана от Арт Фест, Националния филмов център и Програма “Култура” на Столичната община, и стартирала след края на 14-ия София Филм Фест, представи в Дома на киното 34 най-успешни български игрални филма от последните 10 години. „Десетилетие на българското кино” беше паралелна програма за аудиторията на „София Филм Фест за учащи, фокусирана изцяло върху българското кино в 2010, обявена за година на Българското кино!

Програмата се радваше на успех и определен засилен интерес сред младежката аудитория – някои от тях имаха шанса да видят за първи път филми, излезли на екран в тяхното детство и непоказвани след това! Филмите бяха представяни всяка сряда вечер от техните автори, които след прожекциите разговаряха с публиката. Входът за ученици и студенти беше свободен.

Общият брой на зрителите на програмата „Десетилетие на Българското кино” е 4244 души.

Една от реализираните идеи на нашия екип е осъществяване на ДИРЕКТЕН КОНТАКТ с публиката – благодарение на обобщените данни от попълнените повече от 800 анкетни карти и техния анализ, можем да се похвалим със създаването на общност от млади киномани „Клуб „София Филм Фест”, които ежеседмично получават пълна и изчерпателна програма за инициативите и програмите, свързани с Дома на киното и проектите на Арт Фест.

Вероятно именно членовете на „Клуб „София Филм Фест” бяха и най-активни в гласуването за филмите от програмата „Десетилетие на българското кино”! На сайта на Дома на киното в специалния раздел на инициативата, след регистрация, всеки зрител който пожелаеше, можеше да даде своя вот за филма, който най-много му е харесал. Според регламента един регистриран почитател на сайта и инициативите му можеше да гласува за всички филми с оценка според предпочитанията си, но... само по веднъж! Това гарантира и обективността на окончателния резултат.

От месец септември 2010, когато стартира идеята за оценка на отношението на зрителите към филмите, до края на 2010 година стотици зрители успяха да оформат окончателния рейтинг на фаворитите.

Най-харесаните ДЕСЕТ филма са:

1. „Източни пиеси” на Камен Калев (с рейтинг 8,78),
2. „Писмо до Америка” на Иглика Трифонова (с рейтинг 8,69),
3. „Козелът” на Георги Дюлгеров (с рейтинг 8,69),
4. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев (с рейтинг 8,67),
5. „Дзифт” на Явор Гърдев (с рейтинг 8,24),
6. „Подгряване на вчерашния обед” на Костадин Бонев (с рейтинг 8),
7. „Мила от Марс” на Зорница София (с рейтинг 7,77),
8. „Емигранти” на Людмил Тодоров и Ивайло Христов (с рейтинг 7,33),
9. „Откраднати очи” на Радослав Спасов (с рейтинг 7,17),
10. „Опашката на дявола”  на Димитър Петков (с рейтинг 7).

Някои филми препълниха залата на Дома на киното. Най-много публика събра „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (314 души), следван от „Печалбата” (292), „Съдбата като плъх” (205), „Летете с Росинант” (199) и „Маймуни през зимата” (182).

Десетте филма, финалисти от програмата Десетилетие на българското кино, ще бъдат прожектирани в Дома на киното в седмицата, непосредствено преди откриването на 15-ия юбилеен София Филм Фест – от 25 февруари до 3 март. Зрителите ще имат възможност да гласуват отново за избор на любимия си филм на Десетилетието, който ще бъде показан на специална прожекция в края на март в Дома на киното. Гласуването ще стане на сайта на Десетилетието – от 25 февруари имате шанс да дадете своя глас отново!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !