Звездите от Световната купа по ски ще се състезават и на Витоша

18.01.2011 16:20 | Видян 2455 пъти

Звездите от Световната купа по ски ще се състезават и на Витоша

Феновете на ските от София ще могат да видят някои от любимците си от Световната купа по време на промостарта на осветление на писта „Витошко лале” на 24-и февруари. Състезанието ще е благотворително в подкрепа на младите таланти в българските ски. Новината съобщи днес по време на пресконференцията за Световната купа в Банско Георги Бобев, вицепрезидент на Българска федерация ски.

„Идеята за това състезание на Витоша е на Международната федерация по ски (ФИС), която иска да промотира ски курортите по света, а също така и състезанията от Световната купа, каза още Бобев. Промосъстезанието на „Витошко лале” ще се проведе часове след пристигането в София на чартъра със скиорите, които ще стартират на Световната купа за мъже в Банско (26 – 27 февруари). Следващата седмица ще станат ясни и участниците в промо състезанието.

От 1 февруари в продажба ще бъдат пуснати и билетите за стартовете в Банско. Цената за възрастни за един ден е 35 лв., а комбинирания пропуск за двата дни е 55 лв. За деца и ученици цената на билета е 20 лв. за ден и 30 лв. за двата дни, като притежателя на пропуска трябва да е с придружител. В цените на билетите влиза и транспорт от Банско до финала на писта „Бъндерица” и обратно. Билетите за Световната купа ще бъдат пуснати в продажба от 1 февруари в Банско на специални павилиони в хотел „Стражите” и пред начална станция на кабинката, а също така и в София в магазин „Максспорт” на бул. „България” 81.

„Пускането на билети за двата старта е задължително условие, поставено ни от ФИС, коментира президентът на БФСки Цеко Минев. Той обяви пред журналистите, че за подготовката на Световната купа в Банско работят повече от 1000 души. Тяхната работа е свързана с оформлението на писта „Бъндерица”, на която ще се проведат суперкомбинацията и слалома, организацията на хотелите, в които ще бъдат настанени състезателите, треньорите, журналистите и гостите от цял свят, както и с културната програма в Банско за дните на двата старта. В екипа за Световната купа в Банско влизат и 100 доброволци от България, Гърция и Великобритания.

„Зрителите, които не успеят да се снабдят с билети, но искат да видят наживо стартовете, ще могат да го напрявят в някоя от четирите свободни зони около писта „Бъндерица”, коментира директорът на Световната купа в Банско Валентин Стефанов. За предишната Световна купа при жените, на която Банско бе домакин през 2009 г., в трасето работиха 200 души, а сега тази цифра ще скочи на 320 души”.

Интересът към проявата от журналистите от цял свят е много голям. До момента са се акредитирали 100 журналисти. Очаква се тази бройка да мине 200 души до 26-и февруари, когато е суперкомбинацията, а състезанията да бъдат предавани пряко за над 200 милиона зрители. Формата за акредитация представителите на медиите могат да намерят на официалния сайт на проявата www.worldcup-bansko.com.

Кметът на община Банско Александър Краваров разкри пред журналистите, че градът отдавна се готви да се представи по най-добрия начин в най-мащабната спортна проява на България за 2011 г. „За сигурността на зрителите сме осигурили допълнително 15 полицаи и двама служители по сигурността от Гърция. Заради Световната купа сме изтеглили фестивала „Банско мезе” в деня преди първите стартове – 25 февруари.

Зрителите ще бъдат улеснени и от специалната брошура, която община Банско издава за стартовете от Световната купа. В нея ще са обозначени всички паркинги, начина на придвижване до „Бъндеришка поляна”, културната програма и телефоните на Бърза помощ, полиция, пожарна, ПСС и организационния комитет на Световната купа”.

Банско ще е домакин за втори път на стартове от календара на ФИС. През 2009 г. курортът прие три старта при дамите, а тази година за първи път ще има и състезания при мъжете. Най-голямата спортна проява в България за 2011 г. ще се проведе на 26-и и 27-и февруари на писта „Бъндерица”. В първия ден най-добрите скиори от цял свят ще се състезават в дисциплината супер-комбинация (супер-гигански слалом от 10,00 ч. и слалом в един манш с начален час 13,00 ч.).

Програмата за втория състезателен ден включва слалом (І манш от 10,00 ч. и ІІ манш от 14,00 ч.). Тегленето на жребия за двата старта, ще се проведе съответно на 25 февруари и 26 февруари от 18,00 ч. на централния площад в Банско.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Няма коментари към тази новина !