Пъстрият свят на Лукчо омагьосва българската балетна сцена

01.12.2010 15:40 | Видян 6637 пъти

Пъстрият свят на Лукчо омагьосва българската балетна сцена

Специално за най-малките почитатели на балетното изкуство, музикално-продуцентска компания “Жокер Медиа” ще представи на 4 декември 2010 г., от 16.00 часа, в Зала 1 на НДК, балетния спектакъл - “Чиполино”. Представлението е по една от любимите на децата по цял свят приказка на Джани Родари - “Приключенията на Лукчо”.

Богатата, изключително атрактивна и технически сложна постановка, която ще бъде представена на сцената на НДК, е на утвърдения украински академичен театър за опера и балет “А.Б.Соловяненко”, с главен художествен ръководител н.а. Вадим Писарев. Още като професионален балетист, Писарев доказва техническото съвършенство в изпълненията си и печели множество награди от най-високо равнище, сред които и „Трета степен за заслуги към балетното изкуство” през 1998 г.  В неговата творческа биография се включват гастроли в над 50 страни по света. Постановките на украинския академичен театър за опера и балет “А.Б.Соловяненко” са добре познати и обичани и в България. Спектакълът „Чиполино” е най-новото заглавие в репертоара, ето защо ще бъде представени за първи път у нас.

Пред българската публика, либретото на Геннадий Рихлов умело и чрез езика на балетното изкуство ще разкажат водещите солисти Владимир Фоменко, Екатерина Дамянова, Игор Казаков, Юлия Сафонова и Виктория Димовская. В постановката „Чиполино” майсторите на балета ще пресъздадат тържеството на справедливостта и доброто в пъстроцветния свят на плодове и зеленчуци. Главният герой - младият Чиполино (популярен за българските деца като Лукчо), с помощта на находчивия граф Черешка, Репичка и Магнолия, помага на своя народ да отхвърли игото на цитрусовия диктатор Принц Лимон. Образът на Чиполино съчетава в себе си безстрашие и храброст, но и весел нрав, именно с тези си качества той завладява детските сърца по цял свят.

Пищните декори, разнообразните многоцветни костюми, сложната и интересна хореография, и като цяло общата атмосфера на положителна нагласа и възторг, ще пренесат публиката в слънчева Италия. Изпълненият с приключения и напрежение сюжет, разнообразните сцени и забавни елементи ще поддържат вниманието на детската аудитория. Балетната приказка притежава и дълбок социален смисъл, който привлича и възрастните любители на класическото танцувално изкуство. Без да се взима под внимание детската тематика на балетната постановка, сложният спектакъл – и в техниката на соловите партии, и в динамиката на масовите сцени, е интригуващ за цялото семейство. Професионалната трупа обещава публиката да бъде запленена от атрактивното и сложно техническо изпълнение на разнообразните фигури. Специалистите отбелязват, че “Чиполино” е букет от хореографски находки. Не случайно по своята сложност, той се счита за детския “Спартак”.

Именно заради богатото съдържание на емоционалност и техническо майсторство, постановката “Чиполино” се е наложила като безусловен бестселър в категорията съвременен детски балет за цялото семейство, наред с балета-класика на П. И. Чайковски “Лешникотрошачката”.

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сериалът Тревожност с награда...

Дни преди официалната му телевизионна премиера – на 29...

Почина легендарната британска актриса...

На 89 години почина една от гранддамите на британското...

Няма коментари към тази новина !