"Видинска област система Калето" с одобрение за финансиране

18.10.2010 16:00 | Видян 4516 пъти | Гласували 1

Проектът „Видинска крепостна система Калето” получи одобрение за финансиране
Общата стойност на проекта е 5 милиона лева

„Проектът на Община Видин за развитие на туристическите атракции „Видинска крепостна система Калето” получи одобрение за финансиране”, съобщи на пресконференция днес кметът Румен Видов. Това се случи с решение на МРРБ от 13 октомври за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС. Проектът е по ОП „Регионално развитие”, Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.1: „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”.

Общата цел на проекта е да се възстанови и развие културно-историческата забележителност Видинска крепостна система „Калето", обединяваща запазените Крепостни стени на турско кале с прилежащия ров  и капиите „Еничар” и „Флорентин” като я превърне в туристическа атракция от локално и национално значение, поясни още на срещата с медиите Румен Видов.

Предвожда се да бъдат възстановени крепостните стени и да се създадат туристически атракции за деца и възрастни. Ровът ще бъде запълнен с вода и ще има атракционни лодки, а при „Флорентин капия” ще бъде изграден подвижен дървен мост. Ще бъде изграден и амфитеатър за прожекции и презентации. По целия туристически маршрут ще се извършват възстановки от обучени аниматори, облечени в традиционни за времето костюми, чиято цел е да представят историята на Видин от античността до днес.

В пространството между Гребна база и крепостта „Баба Вида” ще бъдат разположени атракции и спортни съоръжения за деца и възрастни и така по естествен начин ще се направи единен туристически маршрут. По проекта ще бъде внедрена и аудиогид система, която ще позволява на туристите едновременно на 6 езика да получават информация за обектите. Очаква се след реализацията на проекта „Видинска крепостна система Калето” годишният брой туристи да нарастне поне с 20%. 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

2026 VW T-Roc се крие на пръв поглед...

Въпреки че този месец празнува седмия си рожден ден,...

Кои са най-добрите дуети на всички...

Бритни Спиърс и Елтън Джон Отдавна Бритни Спиърс не...

Няма коментари към тази новина !