Хип-Хоп легендата Kurtis Blow с концерт в София

10.09.2010 11:00 | Видян 3252 пъти

Хип-Хоп легендата Kurtis Blow с концерт в София

Kurtis Blow е икона в хипхоп културата. Той e рап изпълнител  допринесъл изключително много за достигането на  хип-хопа до широката публика, като не прави компромис с качеството и посланието на творчеството си. Характерни за него са позитивното звучене и рапирането срещу расизма, алкохолизма и наркотицитe, както и фънки, олд скул, парти звученето.

Истинското му име е Curtis Walker, роден е през 9 август, 1959 г. в Харлем. Първият контакт с хипхопа прави чрез бибоинга. След това за кратко е DJ и се подвизава под името Kool DJ Kurt и пуска музика в различни клубове в Харлем. В последствие  намира себе си в рапирането.

През 1979 г. Къртис Блоу / Kurtis Blow е само на 20 години, но се превръща в първия рапър, който подписва с голям лейбъл – „Mercury Records”. Той записва парчето „Christmas Rappin”, което има голям търговски успех – продават се 400 000 копия и с времето се превръща в класика. Друго негово емблематично парче е “ The Breaks “ (което се превръща в негова запазена марка) допринася много за „инвазията” на хоп-хопа на международно ниво – първия хип-хоп албум с продажби над един милион копия. За иновативната визия на видео клипа на парчето си „America” получава наградата за видео на  MTV (MTV Monitor Award ).В същия албум е и парчето „If I Ruled the World”, което влиза в топ 5 класацията  за R&B парчета на „Billboard „.

Популярността  му намалява в началото на 80-те, когато „новия” по-твърд саунд на рапа се появява. През 1985 г. участва във филма „Krush Groove". В началото на деветдесетте интересa към стария хип-хоп се възобновява и това се отразява положително на кариерата на хипхоп великана. Започва да води радио предаване на име "The Old-School Show". В последствие това радио шоу се превръща в "Old-School Reunion Tour", в което участват други известни имена като Grandmaster Flash , Whodini, Sugarhill Gang.

Интересен факт е, че има съвместен проект с рок иконата Боб Дилан – парчето, което записват заедно се казва „Street Rock” и се появява в албума му „Kingdom Blow”.

Къртис Блоу / Kurtis Blow е първия хоп-хоп музикант, който се появява в рекламна на голяма корпорация -  участва в реклама за напитката Sprite. Съпорта от българска страна ще бъдат утвърдени имена в хип-хоп културата ни като Big Sha, Rabba, GFE, DJ Marti G, DJ Gregory, Sleepwalkingz !!!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !