БЪЛГАРИН ПОДОБРИ СВЕТОВНИЯ РЕКОД ЗА НАЙ-ДЪЛГО СПУСКАНЕ В СОЛЕНА ВОДА

30.08.2010 11:00 | Видян 2117 пъти

БЪЛГАРИН ПОДОБРИ СВЕТОВНИЯ РЕКОД ЗА НАЙ-ДЪЛГО СПУСКАНЕ В СОЛЕНА ВОДА

27 годишният Иван Железаров, който е NAUI инструктор, прекара 50 часа под вода, подобрявайки световния рекорд за най-дълго спускане в солена вода. Рекордът е посветен на Националната Асосиация на подводните инструктори (NAUI), която празнува своя 50-годишен юбилей тази година. Предишният рекорд е на Will Goodman от Великобритания, който е направил спускане от 48 часа 9 минути и 17 секунди.

Стартът на опита за световен рекорд бе даден на 27 август, в 13.45 ч., когато Иван Железаров се потопи на 8 метра дълбочина в морето край Китен. През първото денонощие край него под водата непрекъснато е имало по един осигуряващ водолаз, а по-късно - двама в компанията на лекар. Въпреки трудностите, особенно през двете нощи, когато условията бяха най-тежки, ентусиастът успя да издържи до днес. Иван се върна на повърхността в 16.00 ч. днес, след като успешно преседя 50 часа под вода. Водолазът е в добро здравословно състояние и след полагаща се почивка, ще бъде отново във форма за нови постижения.

Иван нямаше досег с повърхността за целия му престой под вода, а въздушния му запас беше подменян от екип. Екипът се състой от 9 души, като на ротационен принцип всеки стоя под водата заедно с Иван и го снабдяваше с пълни бутилки с въздух на всеки 90 минути. Състоянието на Иван непрекъснято се следеше от лекарски екип.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Почина легендарната британска актриса...

На 89 години почина една от гранддамите на британското...

Бакалова и Триумф обраха Златните рози

Ето победителите на официалната Церемония по...

Няма коментари към тази новина !