Властта и чалгата унищожиха държавата

30.07.2010 15:57 | Видян 10455 пъти | Гласували 2

Властта и чалгата унищожиха държавата

Какво правите, уважаеми професоре, с какво се занимавате?

Най-късно в края на август излиза новата ми книга. Това са мемоарите ми, на които съм сложил подзаглавие Горещи страници от историята на България. Вече съм издал една така книга, която се нарича България през моите спомени, която е от 1945 година до съвременността ни.

Новото издание е много подробно и детайлно за това как живеем през последните 20 години. Първата част е обобщителна, която обхваща всички области на човешкия живот. Втората е посветена на най-авторитетните и най-популярните личности у нас и чужбина. Разбира се в книгата има място и за всички останали творци в художествената култура. Направил съм портрети на най-големите ни телевизионери, певци, актьори и др. Така че с абсолютно чиста съвест мога да кажа, че това е една малка българска енциклопедия, която е написана на изключително достъпен език. Речта ми е пивка и привлекателна за всички българи, независимо колко са образовани.

Мислите ли, че книгата ще има успех?

Аз вече от 40 години съм на екран. Последните 15 съм бил в 5 телевизии на постоянен договор. Участвал съм като гост в над 20 предавания от различни медии. И съм се чудил дали чешмата няма да спре. Дали няма да се изчерпам и да няма какво повече да кажа на хората. Това обаче не става. Винаги съм интересен. Постоянно имам какво ново да кажа. А и новите моменти в нашата действителност ме подтикват да правя неща, които досега не съм разглеждал.

Разкажете нещо повече за новото си предаване по Канал 3?

Почти сигурно е, че след 1 септември ще си върна самостоятелното 3-часово шоу. Такова, каквото съм го създал. Предаването определено липсваше на зрителите. Хората искат моите остроумни и интересно разговори с тях. Там проявявам импровизаторската си дарба. Гостите ми ще бъдат лекари, певци и актьори.

Как българският народ ще се излекува от простащината?

Много трудно. Простащината обаче не е българско откритие. Тя съществува в цял свят, но у нас е проявена в нейните крайно и нетърпими степени. Това има своето обяснение. Ние сме били велик народ по време на първото и второто българско царство. Имали сме нещастието обаче да бъдем заробени от не толкова цивилизована нация. Ако ни бяха дошли шведите, които са държали под робство Финландия, сега щяхме да сме много напред. На наш лош късмет цели 500 години над нас е властвала една от най-слабо развитите като интелект държави – Турция. Това е силова държава.

Как приемате турските сериали?

Опитват се да ни убедят, че в Турция има някакво сериозно кино, което едва ли не тепърва ще ни учи как да живеем. Искат да ни покажат колко е морален турският народ. Как там се спазват вечните общочовешки принципи. Как има уважение и здраво семейство. Всичко това ме дразни, защото е пропаганда. Те лъжат, преиначават истината. Те показват Турция като една икономически просперираща държава. Не мога да разбера какво толкова й харесват на тази страна нашите туристи. Възхитени били от Истанбул и Анката. Абе, Аланкоолу, ти ходил ли си в Анадола ходил ли си да видиш как живеят хората там, бе? Защото турците, ако им беше толкова хубава държавата нямаше да бягат като луди в Германия, където са готови да станат чистачи на тоалетни. Българинът е плитък е повърхностен.

Мнението ви за чалгата?

Това за мен е гибел. Тя, заедно с властта почти унищожиха България. Тя заема 80-90 на 100 от цялото телевизионно и концертно пространство. Повърхностни поп-певци, за да си издадат албумите, правят и чалга. И излизат с лафа, че сме балкански регион. Добре, явно тук трябва да се усеща мирисът на кюфтетата и кебапчетата.

Чалгата я има в цял свят в различни форми. У нас обаче е в най-нетърпимата си форма. По силата на това, че целият балкански регион доста изостава от западния свят. В известна степен и от доста по-големи източни страни. Тук турците са тези, които са създали условия за чалгата. Тъпкани сме и нямаме самочувствие. Болярите, цвета на нашата нация, са избити от турците, за да няма интелигенция. Само църквата по онова време е работила за културата ни. Оцелели сме в почти седем века робство, като сложим и византийското, само благодарение на езика си. А той е запазен благодарение на два гениални фактора. Единият е безспорно могъщият ни фолклор. И другият – службите, които се водят на български език. През това робство няма как да не разцъфти простотията и да предразположи развитието на чалгата.

Добро ли е управлението на Бойко Борисов?

Все повече се разочаровам. Благодарен съм му обаче за две неща. Че ако той не беше дошъл на власт щяха да ни управляват най-жестоките и най-вредни български партии. Това са БСП и ДПС. Загубени бяхме, ако те бяха останали на власт. Поклон за метрото. На пръв поглед това изглежда дребно, но трябва да се вземе на внимание, че София е тотално пренаселена. Това метро поне малко ще облекчи поне малко напрегнатия и тягостен живот в столицата. Оттам нататък не мога да кажа нищо категорично за Борисов. Той твърде много се интересува от чуждото мнение.

 Всяка седмица прескача я до Брюксел, я до САЩ, за да пита как да си вържем гащите. Не трябва да го прави толкова често. Трябва да се обърне към малка част от интелигенцията в България и обществото. Защото по-голямата част от интелигенцията не само че спи, а непробудно хърка. Тя има престъпно поведение и огромна вина за тежкото 20-годишно положение на България. Защото е пасивна, защото е страхлива и защото е слагаческа. И защото я интересува повече Георги Първанов да й окачи орден и да я покани на прием в Бояна, отколкото да се бори с властта. А къде са петициите на нашата интелигенция? Представете си, че всички лекари, учители, инженери да се вдигнат срещу властта. Тогава правителството ще вземе мерки. Ще започне да действа, а не само да говори. Така че казвам благодаря за метрото и млъквам?

За съдебната система какво ще кажете?

Това е най-корумпираното нещо в България. Защо няма хора по затворите. Убиецът Стависки и крадецът Сакскобургготски са на свобода. Каже ми един голям бандит, който е зад решетките. Мен ли ще ме лъжат и ще ме моткат, че не са имали никакви доказателства. Ама мълчим! И тук има хора прости в печата и в телевизиите. Говорят ми, че всичко трябвали да бъде оставено в ръцете на съда. То затова престъпността процъфтява в България, защото сме оставили всичко в ръцете на съда.

Трябва да има масови протести срещу корупцията на съда. Ами Симеон II?! Милиони се наляха в джобовете на неговата необятна фамилия, която е като един малък град. То това не може да се нахрани. То лакомо! Какви тези принцеси, тези майки, покойни Йоани и т.н!? А майка му една зла жена, една вещица, която дойде тук един път и се държеше презрително и високомерно към България! И как реагира Борисов реагира на проблема, че този човек, който дори не е българин иска да съди България в Страсбург?! Никак!

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !