Звезден клас прави контролно по грамотност с Мтел

15.06.2010 15:30 | Видян 3362 пъти

Звезден клас прави контролно по грамотност с Мтел

Маратон по правопис на открито организират на 20 юни телекомът и образователният портал. Така кампанията „Бъди грамотен” излиза извън училищата, за да тества грамотността на софиянци и гостите на столицата.

„Звезден клас” също ще се включи в инициативата. Тест по правопис ще решават любими български изпълнители, сред които се очакват Деси Добрева, Миро, Deep Zone Project и Йоана. Част от „звездния клас” ще станат още обичаните водещи на БГ Радио от сутрешния блок „Стартер”, Лора от „Без калории” и Гери от „На път за вкъщи”. Популярните лица на „По света и у нас” Добрина Чешмеджиева, Спас Кьосев и Надя Обретенова също ще се присъдинят към звездната група.

Откритите сесии по грамотност ще започнат от 10 часа сутринта и ще продължат до 18 часа. Всеки, който желае, може да провери до каква степен владее родния си език на три специално обособени места в столицата – входа на Борисовата градина откъм Орлов мост, централния вход на Южния парк и откритото пространство пред НДК.

Тестовете ще бъдат проверявани на място и всички участници веднага ще разберат как са се справили. Участниците, които се представят безупречно, ще получат поощрителни награди от организаторите.

М-Тел подкрепя Националната кампания „Бъди грамотен” като част от социалните инициативи на телекома през 2010 година. Техен акцент тази година са образованието, грамотността и съхраняването на родния език.

Над 4000 ученици от цяла България се включиха в „Бъди грамотен” от старта на инициативата. Целта на кампанията е да поощри доброто владеене на българския език чрез интерактивни тестове по правопис. Към момента в цялата страна са проведени 36 състезания, като над 800 деца с отлични резултати бяха наградени  от М-Тел.

Инициативата прехвърли и границите на България - по време на Шестата световна среща на българските медии във Виена „Бъди грамотен” провери грамотността на децата от българско-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. св. Кирил и Методий”. От 69 ученици, участвали в състезанието, 11 попълниха теста безупречно, а 15 допуснаха едва две грешки. Над 50 представители на български медии, които работят в различни страни по света, станаха посланици на инициативата и получиха от М-Тел комплекти с тестове по грамотност за различни възрастови групи с апела да ги предадат на българските училища в съответните държави.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деси Димитрова остана без бански в...

Деси Димитрова накара гърците да се размечтаят....

Първи трейлър на Домът на Gucci

Този ноември номинираният за „Оскар“ именит...

Няма коментари към тази новина !

*}