Tvart на годинка, пуска 6 документални филма заснети в HD

03.06.2010 12:15 | Видян 2241 пъти | Гласували 3

Tvart на годинка, пуска 6 документални филма заснети в HD

С документална поредица от 6 филма, която представя наследството на древните човешки култури от Месопотамия до Тракия, първата българска телевизия за култура и туризъм tvart отбелязва своя първи рожден ден.


 Двуезичната DVD колекция "Пътят на човешката цивилизация" повежда към Месопотамия, където преди 5000 години е създадена първата писменост, а по-късно и астрологията. Вторият филм е пътуване към траките, после идва магията на Орфей и музиката, която бащата на съвременната медицина Хипократ използвал за терапия.
Вълнуващи разкази в четвъртата поредица водят зрителя към човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 хил., скулптура на богиня на 8000 г., както и към родните места на Омир и Херодот, храмовете на Ефес; светилищата на Кибела и къщата на Дева Мария.


Филмът разказва и за древната битка за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски.
 Къде са приказните храмове на Аполон, Зевс и Дионис по Егейското крайбрежие? Ами гробницата на цар Мидас - най-алчния цар на всички времена? Накъде водят подземните градове в Кападокия, какви тайни крие султанският харем в Топкапъ? Кой е духовният учител на еничарите? Къде е магическият черен камък от Мека, вграден в Синята джамия? За всичко това разказва последната серия от DVD поредицата "Пътят на човешката цивилизация".


 Екипът на документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация“, съставена от 6 филма: „Месопотамия – следи в пясъка“, „Траките“, „Орфей“, „Анатолия – земя на богове и гробници“ I, II и III част има зад гърба си над 15 филмови проекта представени в България, Индия, Холандия, Турция, Сирия, Русия и САЩ.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !