"Хора и богове" спечели голямата награда в Кан

24.05.2010 11:40 | Видян 3164 пъти

Филмът на френския режисьор Ксавие Бовоа "Хора и богове" спечели голямата награда на 63-то издание на Международния кинофестивал в Кан.

Филмът е драма за католически монаси, попаднали в центъра на военен конфликт в Алжир. "Хора и богове" се базира на истинската история от 90-те години на миналия век на манастир в Алжир, който след дълги години, прекарани в грижи за местните мюсюлмани, е застрашен от война между бунтовниците и армията в страната. Филмът беше посрещнат с бурно одобрение от критиката в Кан и накара публиката да се просълзи. Историята се основава на обезглавяването на седем монаси в град в Северен Алжир през 1996 г., по време на осем години продължилата гражданска война между правителствените сили и ислямистите.

Филмът разглежда и друг чувствителен въпрос, свързан с френското присъствие в Северна Африка, а един от алжирските герои във филма изрично обвинява колонизаторите за социалните проблеми, които според него са довели до увеличаване на формите на ислямския екстремизъм в страната. Драмата "Хора и богове" се фокусира върху болезнения морален избор на монасите дали да избягат при настъпването на опасността, или да останат и да подкрепят местното население.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !