Отвориха музей на шоколада в Париж

07.02.2010 09:00 | Видян 3444 пъти

Отвориха музей на шоколада в Париж

Сред многобройните музеи на Париж вече има още един. Във френската столица на булевард "Бон нувел" отвори врати Музей на шоколада Шоко стори (Choko Story), информира ИТАР-ТАСС.

Експозицията на музея разказва подробно за 4000-те години, през които хората обработват какаови зърна и създават различни видове шоколад. "Този продукт има огромно значение за човека. Историята на шоколада по своята продължителност отстъпва само на историята на хляба", казват създателите на музея - съпрузите Ван Велде. Съпружеската двойка вече е открила други два музея на шоколада - в белгийския град Брюж и в чешката столица Прага.

В залите на музея са представени експонати, които разказват как ацтеките са обработвали плодовете и зърната на какаото. Един от първите европейци, опитали необичайната напитка от какаови зърна, е Ернан Кортес. Той пил непознатата напитка през 1519 г. на прием, организиран в негова чест от императора на ацтеките Монтесума. Христофор Колумб пък не харесал какаото - според него било горчиво.

Голямо внимание е отделено и на пристигането на какаото в Европа, създаването на континента на първите твърди шоколади около 1800 г. (до тогава какаото било познато само като прах и напитка).

Във витрините на музея има и няколко статуетки, изработени от различни видове шоколад, а киносалонът предлага документални филми по темата, пише БТА.

В края на обиколката можете да наблюдавате действията на майстор-сладкар, който пред очите ви прави шоколад. И, разбира се, да опитате.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !