Най-добрият гей филм е тук

01.12.2009 17:00 | Видян 6194 пъти

Най-добрият гей филм е тук

Днес от 18 ч. в център за култура и дебат „Червената къща“ ул. Любен Каравелов №15 на чаша вино ще се състои официалното откриване на  тазгодишния ЛГБТ Арт Фест, който се организира за пети пореден път от Фондация „Билитис”,  "Червената къща", Сдружение „Позор” и с подкрепата на Тръста за гражданско общество на Централна и Източна Европа (CEE Trust) и ЛГБТ „Инициатива“.

След официалното откриване от 20.30 часа стартира и програмата на Феста с филма "Eдин британец в Ню Йорк", обявен за най-добрият гей филм за 2009.  Това е биографичен филм за годините, които популярният гей-писател Куентин Крисп прекарва в Ню Йорк. Блестящата актьорска игра донесе  на Джон Хърт наградата „Теди” от Берлинале 2009, както и още ред награди и номинации.

Програмата на Феста тази година включва много силна филмова програма с 12 заглавия , някои от които ще бъдат излъчени само и единствено на феста като филма „Ако светът беше в краката ми“, който е отличен с редица награди от фестивали и е една съвременна екранизация на Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ”, съобщиха вечера на пресконференция оргазнизаторите.
Другите силни имена във филмовата програма са филипинският „Съзряването на Максимо Оливерос“ и двете къснометражни новели Fucking Different Berlin и Fucking Different Tel Aviv.

Днес се открива и изложба живопис и дърворезба с участието на авторите Мирела Караджова, Силвия Павлова, Ясен Згуровски и Сияна Карапанов, която ще продължи до 18 декември и може да бъде видяна всеки ден от 15.00 до 19.00 ч., без събота и неделя.
„Това са автори, които открито са заявили своята сексуалност и са готови да заемат политическа позиция чрез изкуството си. Други такива автори са десетимата участници в литературното четене, скоето ще закрием Феста. За първи път имаме толова много български участници “, каза Станимир Панайотов от ЛГБТ „Инициатива“.

Утре, 02.12. 2009 г., от 14 ч е началото на семинара „Зачитащото говорене за ЛГБТ“ с участието на представители на ЛГБТ общността и журналисти. „Организираме този семинар, защото смятаме, че можем да бъдем полезни на медиите да разберат по-добре нашите проблеми и да им обърнат подобаващо внимание. В последните години за истинските проблеми и тревоги на ЛГБТ общността в България почти не се говори, а когато темата хомосексуалност се споменава, то тя обикновено е в рубрики като „Веселба“, „Забава“, „Сеир“ и т.н. Искаме да променим негативното отношение към нас и да започнем истински конструктивен диалог относно правата на гей хората у нас, но за да се случи това имаме нужда от медии, с които да говорим на един език“, каза Магдалина Генова от ЛГБТ „Инициатива“, която ще бъде един от участниците в семинара, който ще бъде модериран от Яна Бюрер Тавание – журналист, активист и автор на наръчника за журналисти „Отразяване на многообразието”.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сашо Кадиев и любимата му Ивелина...

Моделът Ивелина Чоева разкри подробности за...

Отварачката показа татуирано дупе,...

Фолкпевицата Мария отново изненада почитателите си. Този...

Няма коментари към тази новина !