Българи спечелиха медали в Рим на Световния шампионат по сценични изкуства

13.09.2024 15:46 | Видян 320 пъти

Българи спечелиха медали в Рим на Световния шампионат по сценични изкуства

Елмира Маринова - ELMA участва в шампионата и влиза в X-Factor Италия, а Симеон Славеев от „Гласът на България“ стана абсолютен шампион

40 български таланти вече са в Рим, за да се състезават с представители от цял свят в Световния шампионат по сценични изкуства. Кастингът в България за популярния международен формат бе проведен през месец април в София и на него се явиха над 400 кандидати. Авторитетно, международно жури селектира талантите, които сега представят страната ни в Италия с индивидуални и дуетни изпълнения.

Още в първите дни на своето представяне, български участници донесоха награди за България. Тимъти Атков вече е със златен медал в дисциплината актьорско майсторство, а Джовани Ганчев, Грейс Аткова и Ивайла Николова-съответно със златен, сребърен и бронзов медал в категория пеене. Отличени в пеенето са 15 годишната Рая Атанасова и 11 годишната Рая Пеева, а талантливите пианистки Ивайла Белчева и Сияна Буркхард впечатлиха журито със своето представяне и също спечелиха челните места. Експлозия от аплодисменти предизвика и познатия от „Гласът на България“ Симеон Славеев, който завоюва златен медал и купата на абсолютен шампион.

Надпреварата продължава до 16-ти септември, а нашите таланти ще премерят сили с представители на Швейцария, Белгия, Малта С. Македония, Италия, Мексико, Аржентина, Испания, Румъния, Албания, Сан Марино Тунис, Алжир, Бразилия и др. Състезателните дисциплини са: пеене, актьорско майсторство, танци, цирково и танцово изкуство и комплексни изпълнители, която включва повече от две дисциплини едновременно. Състезателите ще бъдат оценявани от международно експертно жури, в състава, на което влизат: емблематичният диригент на фестивала „Санремо“ Джузепе Весикио, кастинг директорите на „Гласът на Италия“, X-Factor и популярното италианско шоу „Амичи“, известният италиански режисьор Габриеле Мучино, Антонио Вандони- музикален директор на Радио Италия, датският хореограф Джон Нини, големият бродуейски хореограф, актьор и певец Гарисън Рошел. Сред журито ще бъде и българската гордост в европейския музикален живот, доц. Дарияна Куманова, но тя е без право да оценява представителите от България.

Сред българските участници са добре познати имена от музикалната и артистична сцена. За медали, купа и награди ще се борят: Теодора Велева, която спечели първо място в конкурса „Бургас и морето за млади изпълнители“; Симеон Славеев от „Гласът на България“, Богомила Янева, част от Специалното издание „Като две капки вода за всяко дете“, Дани Илиева- „Гласът на България“ и водеща на „Бургас и морето“.

В състезателната част ще се включи и миналогодишната победителка в Европейския шампионат по сценични изкуства, в категория „пеене“- очарователната Елмира Маринова- ELMA. Организаторите издадоха и любопитна подробност около 17-годишната българка-ELMA е поканена да се включи в актуалния кастинг за X-Factor-Италия и има шанса да е част от най-гледаното музикално реалити.

Повече за Световния шампионат по сценични изкуства: https://www.fipass.org/

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Луксът е всичко това, което парите не...

Не търсете лукс в часовници или гривни, не търсете лукс...

Лично аз предпочитам Луда по тебе в...

Смях: Лично аз предпочитам "Луда по тебе" в...

Няма коментари към тази новина !