Русия заплаши САЩ с война, ако разрешат на Украйна да атакува с ракети цели на руска територия

12.09.2024 10:55 | Видян 270 пъти

Русия заплаши САЩ с война, ако разрешат на Украйна да атакува с ракети цели на руска територия

Русия ще започне да разглежда САЩ и съюзниците им за страни от конфликта в Украйна и Москва ще използва по-мощно въоръжение, ако Западът позволи на Украйна да използва далекобойно оръжие за нанасяне на удари дълбоко в руската територия, заяви председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

„Вашингтон и другите европейски столици стават страни във войната в Украйна“, заяви Володин в съобщение, постнато в „Телеграм“.

По-рано американският президент Джо Байдън заяви, че администрацията сега обмисля дали САЩ да вдигнат настоящите ограничения върху употребата на оръжейни системи, които Вашингтон предоставя на Киев, за да се защитава от руските атаки.

Украинският президент Владимир Зеленский увеличава натиска си върху САЩ да позволят на Киев да нанася удари по-дълбоко в руска територия. Зеленский отправи наскоро призив към САЩ, Великобритания, Франция и Германия: „Ние се нуждаем от разрешения за способности с голям обсег и за вашите далекобойни снаряди и ракети“. Вашингтон е предоставил на Украйна военна помощ на стойност над 50 млрд. долара от 2022 г., но ограничава употребата на оръжията си само до операции на украинска територия и отбранителни акции през границата.

Ако Западът иска Украйна да победи, той трябва да ѝ позволи да извършва симетрични удари срещу военни цели дълбоко в руска територия, заяви френският военен експерт и консултант по противовъздушна отбрана Ксавие Тителман в интервю за Укринформ.

Той добави, че успоредно с разрешението за удари трябва да бъде извършена и доставка на нужния брой далекобойни ракети, за да има ефект в стратегически мащаб за хода на войната. „Западът трябва да позволи използването на оръжия за удари дълбоко в Русия. Докато не се позволи на украинците да нанасят симетрични удари, те неизбежно ще бъдат извадени от равновесие. Руснаците знаят, че военновъздушните им бази са в безопасност, когато са разположени на 250 км от фронтовата линия“, каза той.

Украинският президент Владимир Зеленский на последното заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна призова партньорите да предоставят на страната необходимия брой оръжия с далечен обсег и да позволят използването им не само на окупираната територия, но и на територията на Русия.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Динамичен и напрегнат старт на...

В петък вечер (20 септември) от 20:00 ч. по bTV, на едно...

Извинявай, Новак: Нешка

Извинете г- н Джокович, Не разбирам, защо точно днес...

Няма коментари към тази новина !