Варна посреща 20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм

11.09.2024 14:29 | Видян 174 пъти

Варна посреща 20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм

Световният фестивал на анимационния филм (СФАФ) ще има своето 20 издание от 11 до 15 септември във Варна, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Избрани филми от жанра ще бъдат показани във Фестивалния и конгресен център в града. За фестивала са селектирани над 70 заглавия в 7 категории, сред които най-очаквани според екипа са късометражната и студентската секции, където има заглавия, наградени на много международни фестивали.

И тази година форумът показва в отделни категории хорър и еротични филми. Той ще предложи още и детски заглавия за най-малките зрители. Освен международната, фестивалът има и селекция от родни анимации, създадени през последните две години.

По традиция на форума се провеждат работилници, в които варненските деца и младежи могат да създадат анимационен продукт, който се прожектира на закриващата церемония. Тази година заниманията ще бъдат две.

С възпитаниците от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" ще работят режисьорката и преподавател в НАТФИЗ Радостина Нейкова и режисьорът и директор на международния фестивал "Монстра" в Португалия Фернандо Галрито. Работилница за по-малките ще води Антон Жеков.

В програмата има лекции и срещи с гости на фестивала, както и ежегодната изложба със студентско изкуство на възпитаниците на Нов български университет. Освен нея, тази година ще се представят и плакати на филми, взели Гран при през годините.

По повод 20-тата годишнина на Световния фестивал на анимационния филм тази година журито е съставено от носители на Гран при и големи награди през годините. В него влиза аниматорката и преподавател Леа Видакович, позната със своите арт инсталации, които я вдъхновяват да започне да се занимава и със стоп-моушън анимация. Тя е носител на Гран при през 2023 г. за своя филм "Семеен портрет".

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Кристиано с прием в ADOR на InterConti

Посланичката на Италия, вляво на снимката, беше сред...

Жерар Депардийо влиза в ролята на...

Очаквайте първия епизод от „Марсилия“ на 19 септември в...

Няма коментари към тази новина !