Майкъл Джексън имал дългове за над $500М преди смъртта си

01.07.2024 10:42 | Видян 374 пъти

Майкъл Джексън имал дългове за над $500М преди смъртта си

Когато Майкъл Джексън почина на 25 юни 2009 година от сърдечен арест в Лос Анджелис на 50-годишна възраст, той е имал дълг от над 500 милиона долара, според съдебни документи, подадени преди седмица.

Вечерта преди смъртта си Кралят на попа преминава през шестчасова генерална репетиция в Стейпълс Център в Ел Ей за удължената си резиденция This Is It, която трябваше да се проведе в зала O2 Arena в Лондон. Като част от плана си за завръщане на сцената, той бил написал нови песни и преминавал през много часове на изтощителни репетиции, за да усъвършенства концертите, които трябваше да продължат от юли 2009 до март 2010 година.

Въпреки това, предвид луксозните навици на Джексън да харчи безразборно пари, той отчаяно се нуждаел от средства, за да изплати натрупания си дълг от 30 милиона долара годишно, според Los Angeles Times. Изданието съобщава, че дипломираният експерт-счетоводител Уилям Акерман, който свидетелства като защитен свидетел от името на AEG Live в процеса за неправомерна смърт през август 2013 година, е предложил подробен поглед върху финансите на певеца, като е казал на съдебните заседатели, че Джексън е харчил пари за благотворителни дарения, подаръци, пътувания, изкуство и мебели.

"Той е похарчил много пари за бижута", допълва Акерман в съдебната зала на Лос Анджелис, казвайки че певецът е бил напълно банкрутирал.

Още през 1993 година Джексън е натрупал растящи дългове и до 1998-а е дължал 140 милиона долара, съобщава Los Angeles Times. От юни 2001 до юни 2009 година се отбелязва, че задълженията на певече са се увеличили с около 170 милиона. Акерман свидетелства, че лихвата по заемите на Джексън също е нараснала през годините, варирайки от малко по-малко от 7% и стигайки до 16.8% годишно.

Според The ​​New York Times, Майкъл е използвал дела си в каталог с песни, включващ хитове на Бийтълс, като част от обезпечените за около 270 милиона долара заедми от Bank of America. Банката продаде заемите през 2005 г. на Fortress Investment Group, компания, която купува проблемни дългове.

"Той искаше хората да видят работата му, а не само да говорят за начина му на живот. Майкъл беше много умен човек, когато става въпрос за маркетинг. Хората казват, че е бил слаб и манипулиран, но той беше могъщ и манипулираше, той беше наясно с всичко. Той искаше да изчисти финансите си. Беше готов да спре да живее като скитник и да се установи на едно място, като започне да печели пари отново", казва Ранди Филипс, бивш изпълнителен директор на AEG Live.

След смъртта на Джексън, финансовата отговорност за стартирането на мащабното прекратено турне падна върху наследниците му. Той дължал приблизително 40 милиона долара на промоутъра на концертите, AEG, и е имало много малка надежда за генериране на приходи от активите му, които вече са били с висока лихва.

Адвокатът Джон Бранка и изпълнителният директор на A&R Джон Макклейн, заедно с техните юридически съветници Джонатан Стайнсапир и Сол Юинг, твърдят в декларация от март 2024 година, че наследството е обременено с дългове и е на ръба на фалита, когато Джаксън умира. Сега то се оценява на над 2 милиарда долара.

Джексън е имал повече от половин дузина висящи съдебни дела по целия свят и повече от 65 искове на кредитори бяха заведени срещу наследниците му, което породи допълнителни съдебни дела, няколко от които завършиха със съдебни спорове, се казва в петицията. След смъртта му адвокатите на изпълнителите се занимават с 15 съдебни дела в САЩ и подпомагат с още в Европа и Япония, повечето от които според тях са решени или отхвърлени благоприятно.

Изпълнителите на наследството на Джексън са успели да предоговорят и преструктурират финансовите споразумения, които съществуват към момента на смъртта на Майкъл, при значително намалени лихвени проценти, позволявайки на наследството да избегне загубата на каквито и да било активи за заемодателите и в крайна сметка да удовлетвори тежестите, които съществуват към момента на смъртта, продължава петицията.

В резултат на преговори със Sony през 2012 г., изпълнителите също са получили дял в EMI Music Publishing, която притежава авторските права върху песни на Карол Кинг, Нора Джоунс и класиците от Motown, според петицията. През юли 2018 г. Sony Corp. придоби дела на наследниците в EMI за приблизителна покупна цена или 300 милиона долара, според съдебните регистри, с над 5000% възвръщаемост на първоначалната инвестиция от 50 000 долара.

Съгласно споразумението на адвокатите с трите деца на Джаксън - Парис, Принс и Биги, които са бенефициенти на наследството му, наследственият съд наблюдава финансите и разходите. Според документацията, на шестмесечни стъпки, адвокатите, участващи в делата за имоти, трябва да поискат от съда да разреши 30% от тяхното обезщетение, като същевременно им позволи да запазят 70%.

От 1 юли до 31 декември 2018 година множество фирми изискват над 3.5 милиона щатски долара под формата на съдебни такси от преди шест години.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Владо Карамазов с първа книга

Родният секссимвол на театъра Владо Карамазов отново...

Полк. Марков каза, че ще ме смаже и...

„Полк. Николай Марков ме заплашваше с физическо...

Няма коментари към тази новина !