Два филма на бТВ на Фестивала на българското кино в Рим

21.06.2024 15:16 | Видян 289 пъти

Два филма на бТВ на Фестивала на българското кино в Рим

Два филма от юбилейния 15-и сезон на документалната поредица на bTV „непознатиТЕ“ са включени в 17-тото издание на Фестивала на българското кино в Рим, който се открива тази вечер (21 юни) в прочутата Casa del Cinema.

„Чапа среща Фелини“ е посветен на приятелството между българския скулптор Георги Чапкънов и италианския режисьор Федерико Фелини. Двамата се срещат в началото на 90-те години на артистичната улица „Маргута“, когато Чапкънов убеждава Фелини да му направи барелеф.

„Тази позабравена история ме срещна с Антоанела Ферари, Георги Чапкънов, Фатима Каранова – хора, общували с Фелини. Тя е доказателство, че за творците няма граници и езикови бариери – има пълноценно общуване“, споделя Тошев. Той и операторът Борис Пинтев ще представят лично филма утре (22 юни) в голямата зала на Casa del Cinema, която носи името на режисьора на „Сладък живот“ и „Пътят“.

Втората лента, която е селектирана в програмата на фестивала, е документалният филм за актьора Христо Живков, познат от филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“ – „Христо завинаги“.

„Кариерата на Христо започва с участие във филма на Ермано Олми „Занаятът на оръжията“ и е показан на фестивала в Кан. Така започва забележителната му кариера в италианското и европейско кино, която бе прекъсната от ранната му смърт. Христо е първият български актьор, успял да направи такава кариера. За своите 48 години той се е снимал в над 25 международни продукции“, споделя Тошев, който заедно с оператора Борис Пинтев след прожекциите ще се срещне с италианската публика.

Фестивалът на българското кино се открива тази вечер (21 юни) от вицепрезидента Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров. Той продължава до 23 юни и включва филми като „Уроците на Блага“, Диада“, „Майка“ и „Ваймар експрес“.

Casa del Cinema (Домът на киното) е емблематично място в италианската столица, където се прожектират световни кино класики. На свои премиери тук са присъствали Федерико Фелини, София Лорен, Марчело Мастрояни и други звезди на италианското кино.

През 2025 г. филмът „Чапа среща Фелини“ (bTV/ART productions) ще бъде включен в голяма ретроспектива, посветена на италианския режисьор, която ще събере филмовото му наследство и документални ленти, свързани с неговия живот и творчество.

По повод 15-годишнината на „непознатиТЕ“ зрителите на bTV могат да се насладят на най-добрите епизоди от последните години на популярната документална поредица – всяка неделя от 16:00 ч. Тази седмица предстои да гледаме филма „Къде е Пипи?“, посветен на актрисата Ингер Нилсон, изиграла героинята на Астрид Линдгрен в киното.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Борисов, Петков и Атанасов са...

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди от Брюксел,...

Победителят в Стар академи и брат на...

Победителят в първия и единствен сезон на Стар академи у...

Няма коментари към тази новина !