Гръцкият премиер заплаши македонския

06.06.2024 14:53 | Видян 999 пъти

Гръцкият премиер заплаши македонския

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи поредно послание към лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да даде категорично изявление, когато официално стане министър-председател, че ще спазва Преспанският договор. В противен случай единственото, което може да постигне, е "неприятно първо преживяване" на срещата на върха на НАТО в началото на юли, предава кореспондентът на МИА от Атина.

Мицотакис говори в централното издание на новините на гръцката телевизия "Антена“ и се спря на Балканите, отношенията с Република Северна Македония, Преспанското споразумение, но и европерспективата на Скопие.

"По отношение на Скопие, Северна Македония, посланието ми към кандидата за премиер е много ясно. Предизборният период приключи. Договорът от Преспа, който за нас имаше много проблеми, но основното постижение е едно име за всички, erga omnes, трябва да се спазва. И да даде категорично изявление, когато официално поеме премиерския пост, че ще спазва Преспанският договор“, заяви Мицотакис.

За това какво би се случило в противен случай той посочи "неприятно първо преживяване" на срещата на върха на НАТО през първата половина на юли.

"В противен случай единственото, което ще може да постигне, е да има много неприятно първо преживяване, когато всички се срещнем заедно във Вашингтон, на 75-ата годишнина на НАТО, в началото на юли“, добави Мицотакис и повтори, че ще повдигне конкретния въпрос и на форума на Алианса.

Той смята "народа на Северна Македония за приятелски народ", но "ако искат да се доближат до Европа, пътят към Европа минава през Гърция и през добрите отношения с Гърция", добавяйки, че същото важи и за Албания .

На въпрос дали се обсъжда възможността Гърция да блокира пътя на двете страни към Европейския съюз, Мицотакис изрази оптимизъм, че това обаче няма да се наложи.

"Не мисля, че ще е необходимо да се стига до този момент, защото съм сигурен, че здравият разум ще надделее в крайна сметка. Но мисля, че бях абсолютно ясен", подчерта Мицотакис.

В сряда вечерта той проведе и предизборен митинг в Солун, където заяви, че успехът на "Нова Демокрация" на изборите ще бъде послание както за Северна Македония, така и за Турция.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Официално обвиниха лекаря на Матю Пери

Д-р Марк Чавес, един от двамата лекари, които бяха...

Pink Floyd продадоха песните и бранда...

Легендарната британска група Pink Floyd е сключила...

Няма коментари към тази новина !