Чужда компания придоби филм на Павел Веснаков преди световната му премиера в Карлови Вари

31.05.2024 16:23 | Видян 745 пъти

Чужда компания придоби филм на Павел Веснаков преди световната му премиера в Карлови Вари

Вторият пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков Windless беше взет от компанията Alpha Violet преди световната си премиера в конкурса Proxima на Международния филмов фестивал в Карлови Вари (28 юни - 6 юли 2024 г.). Филмът е българо-италианска копродукция.

Калоян се връща в България от Испания, където живее с майка си през последните 10 години, за да продаде празния семеен апартамент. В опустелия град от детството си той намира голям инвестиционен проект, включващ изграждането на казино, хотел и голф игрище. Много от старите сгради трябва да бъдат съборени и гробището се премества на друго място. Въпреки че Калоян и починалият му баща така и не успяват да се разберат, младото момче трябва да организира пренасянето на тленните останки на баща си. Започнал като обикновена задача, процесът скоро се превръща в пътуване на себеоткриване, свързано с травма от детството, памет и изтичането на времето.

„Режисьорът изследва тишината на паметта и мълчанието на скритата детска травма в медитация върху времето, паметта и историите, които си разказваме, за да осмислим миналото си. Пътуването на Калоян не е за намиране на край, а за прегръщане на неяснотата, която определя човешкото преживяване. Неговата история е дълбоко лична, но отразява мълчаливите борби на мнозина, всеки от нас, опитващ се да примири детското си аз с възрастните, в които сме се превърнали. В крайна сметка останалото е памет и именно в тази памет Калоян трябва да намери утеха, дори тя да остане несъвършена и незавършена. В този спомен той може да намери смелост да прости на баща си и да продължи напред”, каза пред FNE продуцентът Веселка Кирякова.

Веселка Кирякова е продуцент на Red Carpet (България) в копродукция с Алесандро Амато и Луиджи Чимиенти чрез dispàrte (Италия).

В главния състав влизат Огнян Павлов aka FYRE (известен български рапър), който за втори път се снима във филм на Веснаков. Първият бе Уроци по немски, където Fyre-то си партнираше с Юлиан Вергов.

В състава влизат още и Веселин Петров, Михаил Мутафов, Надя Дердерян, Лидия Вълкова, Константин Трендафилов и Васил Бинев.

Общият бюджет е 571 931 евро, от които 224 971 евро са от Националния филмов център на България, 88 000 евро от Министерството на културата на Италия и 90 000 евро от Eurimages.

Проектът беше представен на ScripTeast, The Jerusalem Sam Spiegel International Film Lab, Les Arcs Coproduction Village, Sofia Meetings Works in Progress и KVIFF Eastern Promises, където спечели наградата Works in Progress TRT.

Windless е заснет през пролетта на 2022 г. от оператора Орлин Руевски в квадратен формат със съотношение на страните 1:1. „Режисьорът иска да затвори главния герой в тази квадратна рамка, защото иска да го накара да се почувства в капан на спомените, които му носи родното място“, обясни Веселка Кирякова.

Орлин Руевски е известен с българо-финландско-норвежкия документален филм „Последната чайка“ (2023) на Тонислав Христов, а също така работи с Павел Г. Веснаков по дебютния му пълнометражен „Уроци по немски“ (2020, продуциран от българския Moviemento и копродуциран от германския Heimathafen Film & Media), а също и в неговите наградени късометражни филми Зевс (2015), Pride (2013) и Парафиненият принц (2012).

Постпродукцията на Windless е завършена през 2023 г.

На снимката: Кадър от филма с участието на Fyre

Източник: filmneweurope.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

2026 VW T-Roc се крие на пръв поглед...

Въпреки че този месец празнува седмия си рожден ден,...

Кои са най-добрите дуети на всички...

Бритни Спиърс и Елтън Джон Отдавна Бритни Спиърс не...

Няма коментари към тази новина !