Тръмп би бомбардирал Москва и Пекин: Washington Post

01.06.2024 08:21 | Видян 689 пъти

Тръмп би бомбардирал Москва и Пекин: Washington Post

Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп е казал на дарители на кампанията си, че „би бомбардирал“ Москва и Пекин, ако те са нападнали Украйна и Тайван по негово време, съобщи Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Според многобройни дарители, съветници и други близки до него хора бившият президент е засилил реториката на кампанията си за набиране на средства преди вероятния си реванш с действащия президент Джо Байдън на предстоящите избори през ноември.

Тръмп, който редовно разглежда външнополитически теми на подобни събития, твърди, че би бомбардирал руската столица в отговор на кампанията ѝ в Украйна, и предписва същия отговор на хипотетична стъпка на Китай да утвърди суверенитета си над Тайван. Според вестник „Вашингтон пост“ тези забележки са „изненадали“ неговите донори.

Твърди се също, че бившият президент Тръмп е направил „поредица от дръзки искания“ за получаване на значителни дарения за кампанията по време на събития за финансиране, тъй като според съобщенията той е обещал намаляване на данъците, одобрение на проекти за петролна инфраструктура и други политики, които неговите спонсори биха могли да оценят.

Някои правни експерти, интервюирани от в. „Вашингтон пост“, отбелязват, че подобни обещания и искания „поставят на изпитание границите на федералните закони за финансиране на кампании“.

Тръмп не е чужд на твърдата реторика, като се прочу със заплахите си към Северна Корея с „огън и ярост“, когато през 2017 г. напрежението около ядрената и ракетната програма на Пхенян се изостри. По отношение на конфликта в Украйна обаче той по-рано обеща да уреди военните действия само в рамките на 24 часа, ако бъде преизбран, като седне на една маса както с украинския лидер Владимир Зеленский, така и с руския президент Владимир Путин.

В по-ранен доклад на Washington Post се предполагаше, че Тръмп се надява да сложи край на конфликта, като окаже натиск върху Украйна да се съгласи да признае поне част от териториалните си загуби в полза на Русия.

Кампанията на Тръмп обаче отхвърли доклада на WaPo като „фалшива новина“.

През февруари агенция Блумбърг също съобщи, позовавайки се на съветник на бившия президент, че ако Тръмп спечели изборите, той може да окаже натиск върху Украйна да преговаря за мир с Русия, като заплаши да намали огромната военна помощ на САЩ за страната.

Русия твърди, че е отворена за преговори за Украйна; през есента на 2022 г. обаче Владимир Зеленский подписва указ, с който забранява всякакви преговори със сегашното ръководство в Москва.

Снимка: (Mary Altaffer/AP)

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ергенът Алек се покри, дължи куп...

Ергенът Алек Младенов е изчезнал безследно. От...

Брендън Фрейзър и Том Уелинг са...

Силни емоции и драматични обрати ще предложи bTV Action...

Няма коментари към тази новина !