Разкриха коя е местността на мистериозния фон на Мона Лиза

19.05.2024 08:02 | Видян 529 пъти

Разкриха коя е местността на мистериозния фон на Мона Лиза

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи създава прочутата си картина „Мона Лиза“, италианската изследователка Ан Пицорусо смята, че е разбулила мистерията около фона на едно от най-известните произведения на изкуството в света, предаде Ройтерс.

Историци на изкуството отдавна обсъждат пейзажа на картината и предполагат кои са местата, които може би са вдъхновили Леонардо. Геоложката и специалист по италианския ренесанс Ан Пицорусо смята, че Леко в Северна Италия е местността, изобразена на фона на творбата.

„Когато дойдох в Леко, разбрах, че той е нарисувал Мона Лиза тук“, каза Пицорусо. Малкото градче на брега на езерото Комо е известно като мястото на действие в романа „Годениците: Миланска хроника от XVII столетие“ на Алесандро Манцони, написан през 1842 година, допълва БТА.

Според изследователката изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в. Предишни теории го свързват с подобни структури в други италиански градове като Арецо и Бобио.

Пицорусо не е първата, която твърди, че е дешифрирала загадката, но в подкрепа на твърденията си се позовава на познанията си в областта на геологията.

„За мен мостът не беше важният аспект на живописта“, каза Пицорусо. „В другите хипотези представянето на геологията е просто неправилна.“

Тя установява, че скалните образувания в Леко са от варовик, който съответства на изобразеното зад „Мона Лиза“.

„Когато гледате „Мона Лиза“, виждате тази част от река Ада, а зад нея – друго езеро, които се виждат идеално под тези разпилени планини“, каза тя от мястото, където може да е била нарисувана сцената.

Изследванията на Пицорусо върху Леонардо „отлично показват степента, в която художникът и ученият са се сближили“, каза Майкъл Дейли, изпълнителен директор на ArtWatch UK, организация с нестопанска цел, която следи за опазването на произведения на изкуството.

„Никой историк на изкуството не би могъл да обори Ан от гледна точка на научните ѝ познания. В момента другите изследвания са неактуални“, каза той.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ергенът Алек се покри, дължи куп...

Ергенът Алек Младенов е изчезнал безследно. От...

Брендън Фрейзър и Том Уелинг са...

Силни емоции и драматични обрати ще предложи bTV Action...

Няма коментари към тази новина !