93 млн. лв. за "безплатни" учебници от ППДБ

22.04.2024 15:27 | Видян 320 пъти

93 млн. лв. за

Както 19 минути предупреди още преди повече от година, когато беше само идея, популисткото решение за "безплатни" учебници за всички, предложено от Корнелия Нинова и подкрепено от другото вице в пъпрвото правителство на ППДБ с БСП Ас.Василев и реализирано от второ правителство на ППДБ, вече без Кор., която никога не била влизала в сглобки, струва 100 млн. лв. на данъкоплатците. Освен, че по изследване на асоциацията на директорите на училища едва една-трета от децата ползват хартиени учебници, всъщност цялата работа за наша сметка е пълнене на джоба на определени издателства и печатари. Не смеем да си помислям, дали може пък някой от тях и да връща нещо? Възможно ли е, ако има и партийна обвързаност?

Оставяме на съвестта на Комисията за журналистическа етика, която ни обяви за врагове на народа, защото пишем истината. Е, не са 100 млн., 93 са наистина. Но за другото фактите посочват, че сме прави, а издателствата лъгаха, че нищо няма да се промени, най-много ефектът щял да бъде 2-3 млн.лв. И се ожалиха от нас, а "колегите" им приеха жалбите, дано не и други работи.

Ето и текста на скандалното решение на кабинета Денков, което е от зимата, но сега го изровихме:

Правителството одобри 93 163 066 лева за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до XII клас в общинските детски градини и училища за 2024 година.

За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII до XII клас. Досега такива получаваха учениците от I до VII клас. Така за следващата учебна година безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети ще получат всички ученици от I до XII клас.

Ще бъдат отпуснати средства и за брайлиране на учебници за учениците с нарушено зрение от I до XII клас, както и за закупуване на учебни комплекти по специалните предмети за учениците с увреден слух.

Средствата ще бъдат разпределени въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование към февруари 2024 г.

Снимка: бТВ

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

13-годишна роди по време на училищна...

13-годишна ученичка роди дете по време на училищна...

Момче държало табела с думите "Сляп...

Сляпо момче седяло на стъпалата с шапка в краката си. В...

Няма коментари към тази новина !