Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

19.04.2024 11:39 | Видян 445 пъти

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, известна на кинофилите по целия свят, основно произведение на немата ера, една от най-монументалните реставрации в историята на киното ще бъде представена на 14 май като световна премиера: Наполеон от Абел Ганс (1-ви период), във версия, резултат от колосални, страстни усилия на Cinémathèque française, с подкрепата на CNC.

Отне повече от шестнадесет години, за да се върне към живота шедьовърът на Абел Ганс. Феерията от филм-опера премина през епична сага, за да възвърне своята цялост и слава.

Бяха използвани различни източници, за да се преоткрие оригиналният сюжет за тази необикновена реконструкция на 7-часовия филм, разделен на две епохи. Ролки са открити във Cinémathèque française, CNC, Cinémathèque de Toulouse и Cinémathèque de Corse, както и в Дания, Сърбия, Италия, Люксембург и Ню Йорк. Жорж Мурие и неговият екип работиха кадър по кадър и прегледаха почти 100 километра лента. Монтажните бележки на режисьора Абел Ганс и кореспонденцията с неговия редактор, намерени в BNF, направиха възможно повторното монтиране на филма в оригиналната му версия.

През 1927 г. „Наполеон“ от Абел Ганс е също толкова амбициозен, колкото и темата: той използва множество технически и естетически нововъведения като камери, монтирани на коне, и известния край на триптиха, на три екрана едновременно. С грандиозния си актьорски състав и хиляди екстри, филмът изумява както публиката, така и критиците при премиерата си в Парижката опера на 7 април 1927 г. в присъствието на френския президент Гастон Думерг и маршалите Фош и Жофре. След това тръгва на световно турне.

С появата на говорещите картини, барабаните бяха разпръснати по целия свят, някои изгубени или унищожени. След това филмът е пренарязван и осакатен многократно - с 22 различни версии, известни до момента. През 80-те години филмът на Абел Ганс очарова режисьорите Клод Лелуш и Франсис Форд Копола, както и великия мълчалив историк Кевин Браунлоу и Коста Гаврас, президент на Cinémathèque française. Не е показван в оригиналната си версия, известна като "Великата версия", от 1927 г.

Първата част, с времетраене 3 часа и 40 минути, ще бъде представена като предоткриващо събитие на фестивала в Кан и като откриващ филм на Cannes Classics.

След това филмът ще бъде показан изцяло с изключително изпълнение на живо на филмовата музика с 250 музиканти от Radio France в Seine Musicale в Париж на 4 и 5 юли, както и на фестивала Radio France в Монпелие, а след това в Cinemathèque française и на летни фестивали. Той ще бъде пуснат във френските кина на по-късна дата и ще бъде показан по France Télévisions и Netflix.

Фестивалът в Кан се гордее, че е мястото за прераждането на Наполеон от Абел Ганс, паметник на 7-ото изкуство, почти 100 години след създаването му.

Наполеон от Абел Ганс (1927)

Реконструиран и реставриран от Cinémathèque française, с подкрепата на CNC (Френското министерство на културата), под ръководството на Georges Mourier, с лабораторията Éclair Classics/L'Image Retrouvée.

Музикална обстановка от Симон Клоке-Лафолие, изпълнена от Бенджамин Бернхайм, тенор, Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър и Chœur de Radio France, диригент Фабиен Габел.

Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Заплатите на кралските коняри са...

Кралското семейство търси да наеме някой, който да...

Адидас изключи Бела Хадид от реклама...

Германският гигант за спортно облекло Adidas се отказа...

Няма коментари към тази новина !