8 ползи от нерафинирания зехтин
13.03.2024 12:58 | Видян 680 пъти
Нерафинираният зехтин е сред основните храни в средиземноморската диета. Той е широко използван в кухнята, но още по-ценен е за здравето благодарение на многобройните си качества. Това е и причината все повече хора да се лекуват със зехтин.
Редица научни изследвания, проведени през последните десетилетия, подчертават, че екстра върджин маслиновото масло, и в частност и това с високо съдържание на биофенол, има наистина изненадващи ползи за човешкото здраве.
Нека разгледаме и кои са 8-те основни предимства на зехтина за физическото и психическото здраве и защо да го включите задължително в диетата си.
Предимства на нерафинирания зехтин
Студено пресованият зехтин не преминава през обработка, а се извлича директно от маслиновата паста, запазвайки полезните му качества. Източникът на здравословни мазнини крие множество ползи за здравето, които ще разгледаме по-долу.
Полезен при сърдечно-съдови заболявания
Зехтинът екстра върджин намалява нивото на лошия холестерол (LDL) и повишава добрия (HDL). Рискът от развитието на сърдечно-съдови заболявания намалява пропорционално на консумацията му.
Редовната консумация на нерафиниран зехтин помага за намаляване на кръвното налягане. Най-голямо влияние върху това имат биофенолите в него.
Намалява риска от развитието на рак
Комбинацията от мононенаситени мазнини и биофеноли намалява риска, свързан с най-честите ракови патологии.
Това са:
● Рак на дебелото черво;
● Рак на гърдата;
● Рак на простатата и др.
Предотвратява стареенето
Превантивните ефекти на нерафинираното маслиново масло по отношение на стареенето са благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти. Зехтинът намалява вероятността от развитието на когнитивни увреждания, деменция, Алцхаймер и остеопороза.
Тъй като е богат на много витамини и минерали, той се използва и за намаляване на фините линии и бръчките. Зехтинът прави кожата мека и еластична, защото я предпазва от външните влияния и я хидратира.
Подобрява и предотвратява диабета
Най-ефективната диета за пациенти с диабет е тази с високо съдържание на зехтин. Ако към нея се добавят разтворими фибри, като плодове, зеленчуци, бобови растения и се намали приемът на въглехидрати и наситени мазнини, тя става още по-ефективна.
Маслиновото масло подобрява инсулиновата чувствителност и намалява кръвната захар.
Намалява риска от затлъстяване
Въпреки че нерафинираният зехтин съдържа 9 калории на грам, хората от средиземноморието са свикнали да консумират големи количества от него. Те съответно имат по-нисък процент случаи на затлъстяване, отколкото хората, които използват животински мазнини.
Да не забравяме и, че студено пресованият зехтин допринася за една вкусна и здравословна диета.
Засилва имунитета на организма
Богатият на антиоксиданти зехтин защитава тялото и укрепва имунната система. Той успешно се бори срещу бактерии и вируси. За целта ви е нужна 1 супена лъжичка на ден.
Подобрява здравето на храносмилателната система
Зехтинът подпомага храносмилането и облекчава случаите на запек. Това е така, защото съдържа здравословни мазнини, които помагат за ускоряване на движението на червата. Маслото също помага за смазване на храносмилателната система и е от полза за движенията през дебелото черво.
Благоприятства депресивните състояния
Екстра върджин зехтинът изпълнява функция подобна на повечето антидепресанти, като повишава нивата на серотонин в мозъка и намалява тези на кортизола. Той спомага и за понижаване на тревожността.
След като разгледахме 8-те основни предимства на нерафинирания зехтин, можем да кажем със сигурност, че той е много повече от храна. Изключително полезен е за здравето и трябва да присъства задължително в диетата ви.
НАЙ-НОВИ
Другото рядко виждано дете на Джоли,...
Дъщерята на Анджелина Джоли и Брад Пит Шайло беше...
Украйна изстреля за първи път US...
Украинските военни са изстреляли множество произведени в...
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !