Режисьорът на Паразит и актьори протестират заради смъртта на техен колега

12.01.2024 15:40 | Видян 404 пъти

Режисьорът на Паразит и актьори протестират заради смъртта на техен колега

Носителят на Оскар режисьор Пон Джун Хо води призиви за разследване на полицейския разследващ процес след смъртта на актьора Лий Сун Кюн

Група южнокорейски артисти, включително филмовият режисьор Пон Джун Хо, призоваха за разследване на обстоятелствата около смъртта на актьор Лий Сун Кюн.

Лий, който изигра главна роля в наградения с Оскар филм на Пон „Паразит“, почина миналия месец при очевидно самоубийство на 48-годишна възраст.

По това време актьорът е бил разследван за предполагаема употреба на наркотици и според съобщенията е бил разпитван от полицията в продължение на 19 часа през уикенда преди смъртта си.

На пресконференция, проведена в петък в Сеул от новосформираната Асоциация за солидарност на културните артисти, редица влиятелни фигури в развлекателната индустрия на Южна Корея призоваха за разследване на начина, по който полицията и медиите са се отнесли към смъртта му, за да се предотвратят по-нататъшно такива трагедии.

Безпрецедентната проява на единство и критика е рядкост в развлекателната сцена на Южна Корея, в която знаменитостите често се оказват на милостта на безпардонния обществен контрол. Дори дребни грешни стъпки рискуват да унищожат кариера с малко място за възстановяване или завръщане.

Значителен брой южнокорейски знаменитости, по-специално поп звезди и актьори, се самоубиха през последните години, включително Moonbin, Haesoo и Jonghyun.

„Настояваме за задълбочено разследване от страна на властите, за да се установи дали е имало някакви пропуски в процеса на полицейско разследване“, каза Пон, настоявайки за разследване на потенциални изтичания на информация в пресата по време на разследването на Лий, което видя безмилостно медийно излагане в праймтайм без защитни мерки.

Пон Джун Хо говори по време на пресконференция, за да призове за защита на артистите и разследване на смъртта на актьора Лий Сун Кюн. Снимка: Ким Хонг Джи

Лий каза, че е бил подмамен да вземе наркотиците и миналия петък Столичната полицейска агенция в Инчеон препрати две жени към прокуратурата за по-нататъшно разследване и потенциално обвинение по обвинения в изнудване за 350 милиона южнокорейски вона.

В петък певецът и текстописец Юн Джонг Шин попита дали медийното отразяване на покойния актьор е направено с истински обществен интерес за защита на правото на обществото да знае.

„Беше ли оправдано предубеденото отразяване, наблягащо на личния живот на дадено лице единствено поради статута му на публична фигура в развлекателната индустрия. Имало ли е отправени неправомерни искания към полицията за поставяне на починалия във фотолинията поради статута им на публична фигура в развлекателната индустрия“, попита той.

Лий поиска последният му полицейски разпит да бъде затворен за пресата, но искането беше отказано. Когато пристигна в полицейския участък в Инчеон за разпит, той беше показан пред медиите, които публикуваха материали за предполагаемата му употреба на наркотици, които съдържаха подробности, несвързани с разследването.

След смъртта му някои медии изтекоха с подробности за предполагаемата му самоубийствена бележка, въпреки съпротивата на семейството на Лий.

Групата артисти призова всички медии, включително националната телевизия KBS, да изтрият статии, които според тях не представляват отговорно отразяване, и призова правителството и Народното събрание да разгледат действащите закони, защитаващи „човешките права на артистите“.

Южнокорейският актьор Лий Сун Кюн пристига в полицейски участък в Инчеон за полицейски разпит на 23 декември. Снимка: Yonhap

Актьорите Choi Deok-moon и Kim Eui-sung, както и представители на културни и художествени организации, включително влиятелния международен филмов фестивал в Пусан и Гилдията на режисьорите на Корея, също бяха сред групата, която говори в петък.

След като администрацията на президента Юн Сок Йол започна репресиите си срещу наркотиците след събитията и катастрофата през 2022 г. в Itaewon – когато много хора са обвинени в предполагаема употреба на наркотици – привидно голям брой южнокорейски знаменитости бяха в светлината на прожекторите за предполагаема незаконна употреба на наркотици.

Източник: The Guardian

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Няма коментари към тази новина !