Понякога е добре да те мразят: Никълъс Кейдж

25.01.2024 12:33 | Видян 1159 пъти | Гласували 1

Понякога е добре да те мразят: Никълъс Кейдж

Г-н Кейдж, защо си сменихте името?

 
Трябваше да преоткрия себе си. Все още съм законно Никола Копола, но съм Никълъс Кейдж. Обичам семейството си и всичките им постижения, но като млад актьор, който влиза в кастинг офиси, не можех да го махна от себе си. Трябваше да се съсредоточа върху ролята и прослушването, а имаше натиск заради името ми. Веднага след като влязох  под ново име и те не знаеха, че имам връзка; и получих ролята, си казах: "Наистина мога да направя това". Почувствах се освободен. Това ми даде свободата да се превърна в това, което исках да бъда в мечтите си.

 

Странно е, че говорите за освобождение, когато името, което сте избрали, е Кейдж (в превод от англ. означава клетка).

 

Иронично е, не съм го мислил по този начин. Търсех име, което е уникално, но просто. Исках екзотично име, което е кратко и сладко; и Кейдж ми изглеждаше такова. Том Круз смени името си, а също ми хареса авангардният композитор Джон Кейдж.

 

Получихте признание за актьорската си игра, като дори спечелихте Оскар за най-добър актьор, но правите и много филми за "попкорн". Това модел ли е?

 

Да, това беше по модел. Исках да разчупя малко калъпа. Четох книги на Станиславски и се интересувах от идеята да не се налага да се забиваш в един стил: натурализъм, фотореализъм. Обичам да го смесвам малко по отношение на презентацията си. Мога да бъда тих в един персонаж, но мога да направя и по-голямо нещо.

 

Какво ще кажете на хората, които критикуват стила ви и го наричат преиграване?

 

Не винаги съм бил посрещан с признателност, но това е красотата на предизвикателството: трябва да се придържате към убежденията си. Мисля, че ако някой направи нещо наистина уникално и оригинално, има вероятност да бъде критикуван. Много от моите герои в миналото бяха силно критикувани за това, че са различни, като Едвард Мунк и Стравински. Това са хора, които са счупили калъпа.

 

Но ако критиците са прави?

 

Понякога може да правите нещо, което не е там – няма честно чувство и не е уместно и не работи – но понякога, ако бъдете критикувани, може да правите нещо правилно просто по силата на факта, че сте накарали някой да мисли. Не винаги е най-добре да бъдеш обичан. Понякога е добре да те мразят, защото си направил нещо, което им е влязло под кожата.

 

Трудно ли ви е да поддържате тази позиция през годините?

 

Спомням си, когато се занимавах с Moonstruck и исках да говоря като Джийн Маре в "Красавицата и звяра" - (с дълбок, чакълен глас) той имаше специфичен акцент и гласът му беше много тежък - и аз мислех за моя характер като вълк, който говори с ръмжене. И така говорих във филма; и ми се обади режисьорът Норман Джуисън и каза: "Николас, нещата така не работят". Тогава започнах да чувам имена на други актьори и си помислих, че ще ме уволнят. Трябваше бързо да оставя Жан Марае.

 

Кое беше последното представление, което видяхте, което ви влезе под кожата?

 

Хоакин Финикс в "Майстора". Обичах го в това. Просто си помислих, че това е най-оригиналното, безмилостно, честно и трагично представление, което съм виждал в съвремието. Няма друг като него. Също така мисля, че Арън Джонсън е отличен. Имах късмета да работя с всички тези момчета. Те маршируват в ритъма на собствения си барабанист.

 

Освен това имахте късмета да работите с много брилянтни режисьори: братя Коен, Дейвид Линч, Вернер Херцог. Това също ли беше проектирано?

 

Имах късмета да работя с някои от най-креативните хора и е вярно, че се наслаждавам на правенето на филми и съм ентусиаст. Бях гледал Blood Simple и наистина исках да работя с братята Коен и трябва да съм се явявал на прослушване за Raising Arizona 10 пъти. Вернер беше благословия, защото се събирахме по това време, когато можеше да има известно объркване относно ролите, които избирах, и той ми даде шанс да се върна към корените си и да правя независими филми по начин, който изглеждаше малко по-оригинален .

 

Объркване относно ролите, които избирате? Значи сте загрижени какво мислят хората за вас?

 

Просто искам хората да разберат правилно историята: това е по дизайн, това е концепция, това е нещо, което искам да направя! Не е защото нямам контрол. Това е, защото контролирам, като съм извън контрол.

 

 
Източник: The Talks

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !