Колко бакшиш трябва да дадете в големите градове по света

04.06.2023 18:16 | Видян 604 пъти

Колко бакшиш трябва да дадете в големите градове по света

Да знаете кога и колко да дадете бакшиш е едно от най-сложните неща, които трябва да направите като пътник. Даването на твърде малък бакшиш може да бъде обидно, а даването на твърде голям бакшиш може да ви излезе много скъпо. Но да знаете каква сума да оставите не е никак лесно, тъй като в натоварените ресторанти се разменят бързо, има езикови бариери и се налага да пресмятате, когато сервитьорът ви наблюдава. По-долу сме подготвили най-доброто ръководство за даване на бакшиши по света: общи правила, етикет и вътрешни съвети за всеки град - от Лондон до Сидни и Токио.
Великобритания Лондон спокойна гледка към финансовия квартал, отразена в клм вода на Темза на фона на ясното небе.


 


Колко бакшиш в Лондон

Препоръчителен съвет: 10 до 15 процента

За разлика от повечето градове по света, бакшишите в Лондон не се очакват и не са задължителни. Все пак общият съвет е да оставите между 10 и 15 процента от сметката, особено когато се храните в ресторант с пълно обслужване. Важното е винаги да проверявате правилно касовата бележка - някои заведения автоматично добавят към сметката стандартната такса за обслужване в размер на 12,5%, докато други добавят бележка, че "обслужването не е включено" В кръчмите, баровете или по-малко официалните заведения за хранене бакшишите не се очакват по същия начин, но са препоръчителни. Ако няма възможност за добавяне на бакшиш към плащането с карта, обикновено има бурканче за бакшиши, в което можете да пуснете всички останали пари.


 




Колко бакшиш в Мадрид

Препоръчителен бакшиш: 5 до 10 процента

В Мадрид не се очакват бакшиши. В миналото служителите в хотелиерството не са очаквали да получат нещо допълнително. Тази култура обаче изглежда се променя. "Даването на бакшиши постепенно става все по-разпространено в испанската култура, без съмнение", казва Давид Моралехо, ръководител на отдел "Съдържание" в Condé Nast Traveler Испания. "Все по-обичайно е да се дава бакшиш, ако обслужването е отлично или екипът е особено мил с клиента. Испанският клиент може да бъде много взискателен по отношение на храната, така че не забравяйте да възнаградите сервитьорите, които предлагат любезно обслужване, ще бъдат оценени." Таксата за обслужване рядко се включва в сметката, така че за повечето ресторанти е добра практика да дадете между 5 и 10 процента от общата сметка - но проверете дали тя вече не е добавена. Не е необходимо да давате бакшиши в баровете и обикновените заведения за тапас, но винаги е хубаво да се закръглят.

Колко бакшиш в Ню Йорк

Препоръчителен бакшиш: 20-25%

Жителите на Ню Йорк обичат да дават бакшиши. Това е важна част от живота тук - повечето служители в хотелиерството са претоварени и нископлатени, а компаниите често използват бакшишите като гарантиран начин за субсидиране на заплатите на персонала, което означава, че много от тях разчитат на прилични бакшиши, за да си платят. Правилото е, че бакшишите трябва да са между 20 и 25 процента. В повечето ресторанти всичко под 20 % може да се счита за скъперничество, като стандартът е около 22 %. В баровете се препоръчва да се оставят от един до два долара на питие в зависимост от цената. За камериерки, портиери, консиерж или услуги по поддръжката в хотелите, това зависи от услугата. Обикновено няколко долара никога няма да ви се сторят излишни (или повече, ако те се справят с повече от необходимото). Използването на пари в брой може би бързо изчезва в големите градове. Все пак винаги е полезно да носите със себе си банкноти с малък номинал, за да не се налага да оставяте гигантски бакшиши чрез карта. Ако се затруднявате да определите цената, погледнете данъка върху продажбите в сметката си - в Ню Йорк местният данък е 8,8% и обикновено се посочва в чека, така че удвоете този данък и закръглете нагоре, за да получите справедлив бакшиш.

Колко бакшиш в Пекин

Препоръчително е да не давате бакшиши

Даването на бакшиши не е голяма част от културата в Китай. В по-голямата част от страната то исторически се възприема като грубост - очаква се услугата да бъде достойна за цена, определена от работодателя, а не от клиента. Но тъй като Китай е толкова обширна страна, правилата могат да варират - особено в по-големите градове, които са по-привикнали към туристите. Тъй като Пекин е голям метрополис, обичаите в него се различават, така че бакшишите трябва да се решават по-скоро за всеки отделен случай. Като цяло, ако смятате, че е приемлива практика да давате бакшиши, съветът е да го правите незабележимо и извън погледа. В елитните ресторанти и хотели проверявайте сметката, тъй като е възможно вече да е добавена такса за обслужване от 10-15%.


 


Колко бакшиш в Токио

Препоръчително е да не давате бакшиши

В Токио има съвсем различна култура на даване на бакшиши от тази в повечето други столици. "Доброволното даване на бакшиши не е прието в японската култура; по-важно е да покажете уважение към ресторанта, готвачите и персонала", казва Токио Халфи, автор на статии за пътувания и храна, който живее в града. "Поръчването на напитки от менюто е равносилно на бакшиш тук - избягвайте да питате за вода от чешмата. Стандартният подход е да се поръча поне по едно питие на гост; в ресторантите от по-висок клас можете да поискате съчетаване на ястия или да поръчате на бутилка за еквивалента на по-висок бакшиш." Други неща, които трябва да избягвате, са закъснението за резервацията. "Според японските стандарти "навреме" означава да пристигнете 5 до 10 минути по-рано; това предотвратява нарушаването на хода на дегустационния курс омакасе", съветва Токио Халфи. "Също така не поставяйте телефона си директно върху плота или масата и не правете снимки или видеоклипове без разрешението на ресторанта, нито пък прекарвайте твърде дълго време в правене на снимки или видеоклипове - всяко ястие е в най-доброто си състояние в момента, в който се сервира, и се влошава с времето, така че някои готвачи могат да се обидят на това."

Колко бакшиш в Париж

Препоръчителен бакшиш: 5 до 10 процента

За разлика от Ню Йорк, в Париж повечето служители в сферата на хотелиерството получават заплата, осигуряваща живот, с осигуровки и отпуск, а 15-процентната такса за обслужване често е включена в цената на преживяването в ресторант, бар или хотел. Въпреки това е добър етикет да покажете на сервитьора, че сте оценили обслужването му, с учтив бакшиш. Рядко бихте оставили повече от 10 %, освен ако не сте били сериозно впечатлени от обслужването - стандартът е между 5 и 10 % от крайната сметка. В по-малките заведения като барове или бирарии обикновено на щанда има бурканче за бакшиши, в което можете да оставите излишни пари. Сервитьорите рядко виждат или забелязват бакшиши чрез автомати за карти, така че винаги е за предпочитане да имате няколко евро в наличност.


 

 Колко бакшиш в Рим

Препоръчителен бакшиш: 5 до 10 процента

В Рим по принцип не се очаква да се дават бакшиши. Чаените бакшиши са бонуси към заплатата. Това не означава, че не се оценяват - част от работата е да се осигури отлично обслужване, така че бакшишите са много важни, за да се покаже на персонала, че усилията им не са останали незабелязани. Хубав жест е да дадете между 5 и 10 процента от крайната сметка. Все пак проверете сметката - ресторантите може вече да са добавили малка такса за обслужване.

Колко бакшиш в Сидни

Препоръчителен бакшиш: 10 процента

Колко бакшиш да дадете в Австралия е труден въпрос. Обикновено повечето местни жители не смятат непременно, че бакшишите са основна част от културата на гостоприемството, тъй като заплатите са предназначени да покриват разходите за живот. Но ако обслужването е добро и храната или напитките са отлични, в Сидни стандартът би бил около 10 процента от общата сметка - донякъде подобно на културата на бакшишите в Лондон.


 

 Източник: cntraveler.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Голямата любов на Слави се провалила...

Голямата любов на Слави Трифонов – красивата Магдалена...

Няма коментари към тази новина !