Най-големият проект за възстановяване на океана в света в Дубай

04.06.2023 10:13 | Видян 370 пъти

Най-големият проект за възстановяване на океана в света в Дубай

В град, известен със суперлативите, не е изненада, че някой в Дубай планира да построи още един от "най-големите в света". Но за разлика от най-високия небостъргач или най-дълбокия басейн, най-новият предложен проект не е просто архитектурно постижение, а и победа за опазването на океаните.

Dubai Reefs се обявява за най-големия проект за възстановяване на океана в света; ако бъде построен, той ще се състои от 77 квадратни мили изкуствен риф, който ще създаде дом за повече от един милиард корали и 100 милиона мангрови дървета.

Плановете за проекта бяха обявени тази седмица от базираната в Дубай компания URB, разработваща устойчиви градове, чиито предишни проекти включват закрита велосипедна супермагистрала в Дубай и устойчиви градове в Египет и Южна Африка.

"Здравето на нашите градове е неразривно свързано със здравето на нашите океани", заяви главният изпълнителен директор на URB Бахараш Багериан в имейл до CNN. "Нуждаем се от предприемачески дух при планирането на крайбрежните градове."


 

Наред с изкуствените рифове URB е проектирала плаващи жилищни, хотелиерски и търговски съоръжения и различни екокъщи, които според нея ще превърнат мястото в туристическа дестинация.

В центъра на проекта ще бъде морски институт, посветен на океанските изследвания и опазването на крайбрежната среда на Дубай. Той ще предлага и образователни програми за опазване на морската среда.

URB твърди, че обектът ще се захранва със 100 % възобновяема енергия, генерирана от слънчева, водна и вълнова ферми, а фермите за водорасли и стриди ще произвеждат храна.


 

 Ако строителството продължи, предприемачът очаква да завърши проекта до 2040 г., но отбелязва, че ще се сблъска с предизвикателства, свързани с гарантирането на това, че инициативата може да бъде финансирана изцяло с частни средства и да бъде достъпна за хора с различни нива на доходи.

"Дубайските рифове" имат за цел да се превърнат в модел за опазване на морските ресурси, екотуризъм и живот в океана", казва Багериан. "В крайна сметка той ще се превърне в уникална устойчива дестинация, осигуряваща продоволствена сигурност и енергия от океана, като същевременно ще даде възможност за по-екологична икономика."


 

 Източник: CNN

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Гледаме биографичен сериал за...

Сериалът The Family Stallone, представящ едно от...

Показаха първи кадри от филма за Гунди

Два месеца след края на снимките на игралния филм Гунди...

Няма коментари към тази новина !