Вегетарианска или веганска диета понижава холестерола, сочи проучване

28.05.2023 09:36 | Видян 466 пъти

Вегетарианска или веганска диета понижава холестерола, сочи проучване

Само 1 от 10 американци консумира достатъчно плодове и зеленчуци, които са ключов фактор за добро здраве. Според ново проучване те са от полза за всички, които са диагностицирани с висок холестерол, предаде CNN.

Изследователите разглеждат нивата на LDL, или липопротеини с ниска плътност - често наричани "лош" холестерол, тъй като натрупването им може да увеличи риска от инсулт и сърдечни заболявания. При участниците в изследването нивата на LDL са спаднали с 10%, а общият холестерол - със 7% при хората, спазващи растителна диета, в сравнение с тези, които ядат и месо, и растения, установи проучването.


 

"Това съответства на една трета от ефекта на приема на лекарства за понижаване на холестерола, като статините, и би довело до 7% намаление на риска от сърдечносъдови заболявания при човек, който спазва растителна диета в продължение на пет години", казва водещият автор д-р Рут Фрике-Шмит, професор по клинична биохимия и главен лекар в Rigshospitalet в Копенхаген, Дания.

"Важно е, че открихме сходни резултати на различни континенти, в различни възрасти, при различни диапазони на индекса на телесна маса и сред хора в различно здравословно състояние", казва Фрикке-Шмидт в изявление. "Ако хората започнат да се хранят вегетариански или вегански от ранна възраст, потенциалът за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, причинени от запушени артерии, е значителен."

Анализът се основава на резултатите от 30 рандомизирани клинични проучвания, като над 2300 от тях са публикувани между 1982 и 2022 г. В тези проучвания е изследвано въздействието на вегетарианските или веганските диети върху всички видове холестерол и аполипопротеин В (apoB) - протеин в кръвта, считан за добър измерител на това колко лоши мазнини и холестерол има в организма.

Мета-анализът е първият, който се фокусира конкретно върху ефекта на диетата върху концентрацията на apoB, казват авторите. Резултатите показват, че веганството или вегетарианството е свързано с 14% намаление на нивата на аполипопротеин В.

"Този мащабен анализ потвърждава това, което вече знаем: че включването на повече растителни храни в диетата ви е полезно за сърцето", казва в изявление Трейси Паркър, старши диетолог в Британската фондация за сърдечни заболявания в Бирмингам. Тя не е участвала в проучването.

Проучването обаче също така подчертава, че влиянието на диетата върху холестерола може да бъде ограничено за хора, които "наследяват склонността на черния си дроб да произвежда твърде много холестерол, което означава, че високият холестерол е по-силно повлиян от нашите гени (ДНК), отколкото от диетата ни", казва в изявление Робърт Стори, професор по кардиология в университета в Шефилд, Обединеното кралство.


 

 Експертни съвети за започване на растителна диета


 

Всеки, който обмисля да стане вегетарианец или веган, трябва да е сигурен, че е добре планиран, за да включва достатъчно желязо, йод, витамин В12 и витамин D, казва регистрираният диетолог Дуейн Мелър, старши преподавател в Медицинския факултет на университета Астън в Бирмингам, Великобритания.


 

"Ако някой мисли за промяна в хранителния режим, може да е полезно да я обсъди със здравен специалист и може би с диетолог, така че тя да бъде планирана така, че да е подходяща от хранителна гледна точка, да помогне за справяне със здравословния проблем и в идеалния случай да бъде приятна", казва Мелър, който не е участвал в проучването.


 

Освен това хората, които преминават към растителна диета, все пак трябва да внимават за видовете храни, които консумират.


 

"Не всички растителни диети са еднакви", казва в изявление Аедин Касиди, професор и директор на интердисциплинарните изследвания в Института за глобална продоволствена сигурност в Кралския университет в Белфаст.


 

Само здравословното растително хранене, характеризиращо се с плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, подобрява здравето, докато други растителни диети, включващи рафинирани въглехидрати и преработени храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, не го подобряват, казва Касиди, която не е участвала в проучването. Такива храни включват популярните пържени картофи и пържени понички, както и много други хлебни изделия и сладкиши.


 

Паркър каза, че ако хората имат проблеми с приспособяването към изцяло вегетариански или вегански начин на живот, могат да опитат средиземноморската диета, която се фокусира предимно върху плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и риба, с малко яйца и минимално количество нискомаслени млечни продукти и много малко месо.


 

"Съществуват значителни доказателства, че този тип диета може да помогне за намаляване на риска от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносната система чрез подобряване на нивата на холестерола и кръвното налягане, намаляване на възпаленията и контролиране на нивата на кръвната глюкоза", казва Паркър в изявление.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !